Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió is csatlakozott ahhoz a mesterséges intelligencia biztonságáról szóló egyezményhez, amelyet az Európa Tanács dolgozott ki, és amit az első jogilag kötelező erejű nemzetközi megállapodás az MI-rendszerek demokratikus értékeket védő szabályozásához.

A litván fővárosban aláírt dokumentum három fő területre összpontosít: 

  • az emberi jogokra (beleértve a magánélet védelmét és a diszkrimináció megelőzését),
  • a demokrácia és a jogállamiság tiszteletben tartására,
  • illetve a mesterséges intelligencia teljes életciklusára érvényes jogi keretekre az innováció és a kockázatok kezelésének tekintetében.

A keretegyezmény – melynek további aláírói közé tartozik Andorra, Grúzia, Izland, Izrael, Moldova, Norvégia és San Marino – kínaiak, az oroszok és más meghatározó ázsiai vagy közel-keleti országok se ratifikálták – írja a Bitport.

A jövőben az utóbbi államok is jogosultak lesznek csatlakozni hozzá a paktumhoz, amennyiben elkötelezik magukat a rendelkezések betartása mellett.

A mostani megállapodás tárgyalásában részt vett Argentína, Ausztrália, Costa Rica, Japán, Kanada, Mexikó, Peru, Uruguay és a Vatikán is, a szerződés pedig három hónappal azután lép hatályba, hogy öt aláíró, köztük az ET legalább három tagállama ratifikálja.

Már voltak próbálkozások

A maga nemében nem ez az első ilyen megállapodás, a közelmúltban már beindultak a mesterséges intelligencia általános szabályozására irányuló erőfeszítések:

  • mint az Egyesült Királyságban rendezett MI-biztonsági csúcstalálkozó, 
  • a G7 által vezetett hirosimai folyamat,
  • vagy az ENSZ vonatkozó határozata.

Francesca Fanucci,  Európai Nonprofit Jogi Központ (ECNL) jogi szakértője szerint a korábbiakhoz hasonlóan a mostani MI-biztonsági egyezményt is „felvizezték": az alapelvek és kötelezettségek megfogalmazása annyira tág és tele van fenntartásokkal, hogy komoly kérdések merülnek fel azok jogbiztonságával és hatékony végrehajthatóságával kapcsolatban.

A magyar kormány a saját sikerének tartja

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a megállapodás kapcsán kiadott közleménye hangsúlyozta:  a magyar soros-elnökség sikerének tekintik a ratifikációt, hiszen a tanács döntésének előkészítésére már Budapest elnöksége került sor. Az NGM aláhúzta, hogy az

Európa Tanács mérföldkőnek számító vívmánya ez az egyezmény, mivel ez az első olyan jogilag kötelező erejű nemzetközi szerződés, amely kifejezetten a mesterséges intelligencia emberi jogi vonatkozásait szabályozza és amelyet alapvető jogaink, valamint értékeink tiszteletben tartásának biztosítása érdekében dolgoztak ki

A Nagy Márton vezette tárca kiemelte: nemcsak a tárgya miatt tartják jelentősnek a megállapodást, hanem mert világszinten is összehangolja a a mesterséges intelligencia rendszerek életciklusában végzett tevékenységek szabályozását.