Az Aldi Süd német szupermarket uniós fogyasztóvédelmi jogot sértett azzal, hogy hamis árengedményeket tett több közkedvelt élelmiszerre is, mint például a banán – írja a Euronews.

A vállalatot, az áruházlánc dél-németországi üzletágát azzal vádolták, hogy csak azért emelte az árakat, hogy ezt követően ismét csökkentse azokat, majd a reklámokat feltüntető szórólapjain azt állította, hogy „sokkoló árcsökkentést” garantálnak.

A kereskedők nem vezethetik félre a  fogyasztót azzal, hogy az árcsökkentés bejelentése előtt megemelik a felszámított összeget, és így elérve a hamis csökkentést”


- döntött csütörtökön az uniós bíróság.

A százalékos árcsökkentést „a kereskedő általi alacsonyabb díszabást megelőző 30 napnál nem rövidebb időszakban alkalmazott legkisebb ár alapján kell meghatározni. 

Az ügyet egy baden-württembergi fogyasztóvédelmi szervezet indította olyan hirdetések alapján, amelyekben az  Aldi azt állította, hogy 23 százalékkal csökkentette a banán árát.

A valóságban az apró betűs részből kiderült, hogy az ár nem volt alacsonyabb, mint az elmúlt hónap más időszakaiban, ami sérti a  brüsszeli árfeltüntetésre és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatra vonatkozó szabályokat.

Az  ítélet után kiadott nyilatkozatában Cornelia Tausch, az ügyet indító fogyasztói csoport vezetője szerint az Aldi „trükköt” alkalmazott az uniós jogszabályok kijátszására. Tausch egyet értett vele és üdvözölte, hogy az ítélet egyértelműbbé és erősebbé teszi az erre vonatkozó jogot.

Az Aldi azzal érvelt, hogy ezek a jogszabályok csupán a korábbi árak feltüntetését írják elő, nem pedig a hirdetések megjelenítésének részleteit.

Ha ezt vette az Aldiban, azonnal szaladjon vele vissza

A hűtőlánc megszakadása miatt többféle fagyasztott terméket hívott vissza az Aldi Vecsésen, a Széchenyi utca 2. szám alatt lévő boltja - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Bővebben--->