Csütörtökön jön ki a júniusban lezárult negyedévre vonatkozó jelentésével az Apple, a  cég egyik legintenzívebben növekvő részlege a szolgáltatási üzletág lehet. Ám az egyre szigorúbbá váló szabályozói ellenőrzés komoly akadályt állít a terület további gyarapodása elé. 

Miután rövid idegei Microsoft, illetve az Nvidia letaszította  a trónról, július közepén ismét a világ legértékesebb vállalata lett a Steve Jobs által alapított cég. Az elmúlt három hónapban közel 30 százalékkal emelkedett a telefongyártó részvényeinek az értéke, bár a július rekordhoz képest már több mint 7 százalékot estek.

A Reuters várakozásai szerint a Apple bevételének közel felét adó iPhone eladások volumene éves összevetésben 2,2 százalékkal csökkentek a június végével zárult három hónapban, ami komoly javulást jelentene az előző negyedévben tapasztalt 10,5 százalékos visszaeséshez képest.

Az Apple bevételei a harmadik negyedévben várhatóan 3,3 százalékkal fognak nőni az egy évvel korábbihoz képest, míg az előző negyedévben 4,3 százalékos csökkenést regisztráltak. 

Az előrejelzés szerint 2023 azonos időszakával összevetve idén áprilistól-júniusig:

  • az IPad eladások 14,1 százalékkal gyarapodhattak
  • a Mac eladások 2,6 százalékkal nőhettek
  • A viselhető eszközök és kiegészítők üzletágában 6 százalékos visszaeséssel számolnak
  • A szolgáltatási üzletág (ide tartozik a az App Store, az Apple TV és a Music) 13,2 százalékkal nőhetett

A kínai helyzet

Az okostelefon értékesítések megtorpanásában fontos szerepe van, hogy szakértői számítások szerint éves összevetésben 3,1 százalékkal estek vissza a kínai Iphone eladások az április-júniusi negyedévben, ám az év első három hónapjában mért 6,6 százalékos csökkenéshez képest ez is javulásnak tűnik.

Anna köszönhető a visszaesés mérséklődése, hogy az ázsiai országban újjáéledő Huawei nyomására májusban 2300 jüannyi (116 ezer forint) engedménnyel volt kénytelen egyes iPhone-modelljeit kínálni az Apple.

Az amerikai informatikai vállalat idén először nem szerepelt Kína öt legnagyobb szállítójának listáján.

Az AI-faktor és az EU

Angelo Zino, a CFRA Research elemzője szerint az Apple AI-tervei sok vásárlót fognak visszacsábítani a céghez. Eddig az ezen a téren elmaradt a fő riválisaitól – a Microsoft, az Alphabet és a Google – az Iphone-t gyártó cég.

Június elején a WWDC-n ismeretette az Apple az iOS 18-at, amibe – a bejelentés szerint – mesterséges intelligencia alapú funkciókat is beemelik majd.  Ám az itt bejelentett Apple Intelligence funkcióit a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) miatt idén már biztosan nem kapják meg az EU-s felhasználók. Az újgenerációs Siri pedig nem csupán az EU területén, hanem sehol sem lesz elérhető 2025 előtt.

A vállalat egyik legintenzívebben növekvő részlege a szolgáltatási üzletág mára a cég bevételeinek a negyedét biztosítja, azonban a terület további növekedése elé komoly akadályt állít az egyre szigorúbbá váló szabályozói ellenőrzés.

Márciusban 1,84 milliárd eurós bírsággal sújtotta az Apple-t az unió, mert az amerikai cég megakadályozta, hogy a rivális zenei szolgáltatások tájékoztassák a felhasználókat arról, hogy az App Store-on kívül olcsóbb alternatívák is léteznek.  Ezenkívül három további EU-s vizsgálat is zajlik az amerikai vállalattal szemben. 

Döntött a cég az Apple Payről, ezzel kerülték el a büntetést

A rivális vállalatoknak is hozzáférést biztosít a a „tap-and-go" mobilfizetési rendszeréhez az amerikai szolgáltató, így lezárult az EU trösztellenes vizsgálata.