A 45 éves máltai kereszténydemokrata politikus tovább fogja vezeti a következő két és fél évben az Európai Unió legfőbb népképviseleti szervét, a 720-fős parlamentet. Metsola jócskén túlszárnyalta a megválasztáshoz szükséges küszöböt: a 623 szavazatból 562 igen szavazatot szerzett a EP tizedik ciklusának első ülésén – írja a Politico.

Az először 2022-ben, David Sassoli helyére megválasztott Európai Néppártti képviselő átvezette az európai parlamentet a kihívásokkal teli időkön, például a Qatargate-botrányon, amely több európai parlamenti képviselőt érintő, pénzért kapott juttatásokkal kapcsolatos eset volt, az intézmény Ukrajnának nyújtott támogatását pedig az orosz invázió óta vezényelte. Beszédében „erős vezetést” ígért, és továbbra is szorgalmazza az Országgyűlés jogalkotási kezdeményezési jogát. 

„Egy olyan Háznak kell lennie, amely nem fél a vezetéstől és a változástól” – mondta, tisztelegve a néhai volt elnök, David Sassoli előtt. „Soha nem fogok visszariadni a nehéz döntések meghozatalától” – tette hozzá.

Az EP alapuló ülésén számos olyan kérdésről beszélt, amelyek az ülésterem egyes frakciói nagyra méltattak kezdve a határokon tett erőfeszítések fokozásával a migráció visszaszorításáért, az európai ipar fellendítésén, a bürokrácia csökkentésén, a blokk versenyképességének fokozásán át, a polgári szabadságjogok és a nők jogainak védelméig az egész blokkban.

A parlament elnökének ötéves mandátuma hagyományosan két részre oszlik a balközép szocialisták és demokraták (S&D) és a jobbközép EPP között. Metsola utódjai között szerepel a spanyol Iratxe García, az S&D képviselőcsoportjának vezetője a parlamentben, vagy az S&D legnagyobb hatalmának számító olasz Demokrata Párt egyik vezető alakja.

Megválasztották az Európai Parlament alelnökeit

Megválasztották az Európai Parlament 14 alelnökét kedden Strasbourgban a testület nyitóülésén, a legtöbb szavazatot, 604-et Sabine Verheyen, az Európai Néppárt (EPP) politikusa kapta. Verheyent követi - 572 szavazattal - az ugyancsak az EPP által delegált lengyel Ewa Kopacz. Mivel az első körben csak 11 jelölt tudott abszolút többséget szerezni, második fordulót is tartottak, amelyen megválasztották a maradék három alelnököt is. Az Európai Néppárt színeiben összesen három képviselőt választottak alelnökké, rajtuk kívül az Európai Parlament alelnöke lett az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) kettő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) öt, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) kettő, a Zöldek egy, valamint a Baloldal egy képviselője. (MTI)