Az INSA közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a németek 64 százaléka ellenzi a belső égésű motorok tilalmát. A felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 23 százaléka gondolja úgy, hogy 2035-től valóban nem szabadna több belső égésű motorral felszerelt autót az utakra engedni.

Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU-vezető politikusa a német sajtónak azt nyilatkozta: konkrét lépéseket követel az Európai Bizottságtól, hogy vonja vissza a 2035-ös rendelkezést, és ne tiltsa ki a közlekedésből a belső égésű motorokat. „A belső égésű motorok alapvető tilalmát meg kell szüntetni” – jelentette ki. Ugyanakkor azt is hozzátette, természetesen támogatja a környezetvédelmi alternatívákat a közlekedésben, és jó iránynak tartja, hogy az unió tesz is ezért.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke mindeközben technológiasemleges megközelítést ígér, és a közelmúltban ismét ígértet tett, hogy szorgalmazni fogja a megfelelő mentességeket – írja a Die Welt

Egyre többen osztják a szkeptikus német véleményt

A hirizontot tágítva, a teljes európai lakosság sem feltétlenül kér az erőltetett zöldítésből. A belső égésű motorral felszerelt új autók értékesítésének 2035 utáni uniós betiltása bizonyult egyenesen a legnépszerűtlenebb klímavédelmi intézkedésnek Németországban – derítette ki az Oxfordi Egyetem Humboldt Egyeteme és a berlini Hertie School közelmúltbeli felmérése.

Cserébe a lakosság olyan zöld szabványokat szorgalmaz, amelyek alapvetően a közszférát és a nagyvállalatokat terhelik a fogyasztók helyett.

Nem lesz itt semmiféle kitiltás, nyugodtan lehet pöfögni

Sok szempontból egyáltalán nem tűnik reális elképzelésnek az uniós célkitűzés, miszerint 2035-től ne lehessen többé forgalomba helyezni belső égésű motor hajtotta gépjárműveket. Az szintén az európai márkák ellen dolgozik, hogy Kína a saját piacán, és összességében is igyekszik a konkurens gyártókat kiszorítani.

A részletekről ITT írtunk bővebben.