A demokraták közel kétharmada úgy vélekedik, hogy Joe Biden elnöknek vissza kellene vonulnia a 2024-es elnökjelöltségért folyó versenyből, és hagyni kellene, hogy a párt más jelöltet indítson harcba – derül ki az AP-Norc szerdán közzétett felméréséből.

Miért fontos ez? Az eredmények újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra a kárra, amelyet Joe Biden múlt havi vitán nyújtott katasztrofális teljesítménye okozott, amely rávilágított a korával és a hivatalra való alkalmasságával kapcsolatos, régóta fennálló aggályokra – írja az Axios.

Az 1253 felnőtt megkérdezésén alapuló felmérés eredményei ráadásul szembemennek Biden saját állításával, miszerint az „átlag szavazó” azt szeretné, ha ő versenyben maradna.

Összességében az amerikai szavazók 70 százaléka szeretné, ha Biden visszalépne a 2024-es versenyből, míg Trump volt elnöknél csak 57 százaléka ez az arány.

Donald Trump azonban nagy támogatottságot élvez saját pártján belül. A republikánusoknak csak 26 százaléka gondolja úgy, hogy ki kellene szállnia a versenyből, és hagyni kellene, hogy a konvenció más jelöltet válasszon.

A demokratáknak csak 35 százaléka szeretné, ha Biden bent maradna a 2024-es elnöki versenyben. A hivatalban lévő elnök eddig dacolt a törvényhozók felszólításával, hogy lépjen vissza, és váltig állítja, hogy a versenyben marad.

Joe Biden koronavírussal fertőződött meg

A Fehér Ház tájékoztatása szerint az elnök be van oltva és az ismétlővakcinát is megkapta, ezért tünetei enyhék, de hazautazik Delaware állambeli otthonába, ahol karanténba vonul. Ez alatt az idő alatt is ellátja hivatali teendőit, a Fehér Ház pedig rendszeres tájékoztatást ad az elnök állapotáról – közölte elnöki hivatal szóvivője.

Kevin O'Connor, az elnök orvosa arról számolt be, hogy Joe Biden szerdán a többi között általános rossz közérzetre, valamint köhögésre és felső légúti tünetekre panaszkodott.