Joe Biden amerikai elnök elutasította a pártján belül egyre erősödő aggodalmakat korával és az újraválasztásáért való indulásra való képességével kapcsolatban, és egy hétfői interjúban ragaszkodott ahhoz, hogy megmutatja az amerikaiaknak, hogy „minden képességének az ura”.

Öreg vagyok. Viszont csak három évvel vagyok idősebb, mint Trump. És másodszor, a mentális élességem átkozottul jó! 

– mondta az elnök Lester Holtnak, az NBC News műsorvezetőjének az időnként eléggé harciasra sikeredett beszélgetésben, amiről a Politico számolt be.

Biden rendületlenül hisz a saját képességeiben

A nagyjából 20 perces beszélgetés, amelyet az NBC szerint vágatlanul és teljes terjedelmében sugároztak, Joe Biden második tévéinterjúja volt az elmúlt tíz napban, miközben az elnök igyekszik eloszlatni az alkalmasságával kapcsolatos aggodalmakat, amelyeket a múlt hónap végén tartott, vitán nyújtott katasztrofális teljesítménye keltett. 

Azóta több mint egy tucat demokrata törvényhozó felszólította Bident, hogy lépjen vissza, mert egyesek attól tartanak, hogy novemberben már nincs esélye a győzelemre.

Biden hétfőn láthatóan frusztrációját fejezte ki a jelöltségének folyamatos vizsgálata miatt, azzal érvelve, hogy a ciklusa alatt és a vita óta eltelt napokban is bizonyította, hogy továbbra is alkalmas a feladatra.

Amit én teszek, az az, hogy kimegyek és megmutatom az amerikai népnek, hogy minden képességemnek az ura vagyok, hogy nincs szükségem jegyzetekre, nincs szükségem súgógépre. Ki tudok menni, és bármilyen kérdésre tudok válaszolni

– állította magáról az elnök.

Joe Biden határozottan kizárta, hogy újragondolná a versenyben maradásra vonatkozó döntését, és elhárította azokat az érveket, amelyek szerint a folytatással azt kockáztatja, hogy politikai családjának kárt okoz, illetve a vezető demokraták nyilvános megjegyzéseit, amelyek szerint arra várnak, hogy az elnök meghozza ezt a döntést.