Joe Biden amerikai elnök vasárnapi bejelentése, miszerint nem indul a második mandátumért, ismeretlen vizekre sodorta az amerikai elnökválasztási küzdelmet. A regnáló elnök kiszállása a globális színtéren is komoly következményekkel járhat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap háláját fejezte ki, amiért Joe Biden az elnöksége alatt folyamatosan támogatta Kijevet, és hozzátette, hogy tiszteletben tartja az elnök „kemény, de erős döntését” – számolt be róla a Politico.

A jelenlegi helyzet Ukrajnában és egész Európában nem kisebb kihívás, és őszintén reméljük, hogy Amerika további erős vezetése megakadályozza, hogy az orosz gonoszság sikerrel járjon, vagy hogy agressziója kifizetődő legyen

– mondta az ukrán vezető.

Az Egyesült Államok, amely katonai, energetikai és humanitárius segélyekkel is támogatja Kijevet a 2022. februári orosz invázió óta, tavaly év végén azért küzdött a kongresszusban a segélycsomagok elfogadásáért, mert néhány republikánus törvényhozó nem volt hajlandó megszavazni azt. A patthelyzet végül áprilisban oldódott fel, amikor a törvényhozók 61 milliárd dolláros támogatást hagytak jóvá.

Ha a jelenlegi alelnök Kamala Harris lesz az elnök, akkor várhatóan széles körben folytatni fogja Joe Biden számos külpolitikai célkitűzését, beleértve az Ukrajnának nyújtott segélyeket is.

A republikánus jelölt, Donald Trump ezzel szemben ígéretet tett arra, hogy újraválasztása esetén csökkentené az Ukrajnának nyújtott támogatásokat, és arra kényszerítené Kijevet, hogy kössön békeszerződést Oroszországgal, továbbá engedje át a Kreml által sajátjának tekintett területeket. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Biden kiszállására reagálva azt mondta, hogy Oroszország figyelemmel kíséri az amerikai fejleményeket, de számára az Ukrajna elleni háború folytatása a legfontosabb: 

Az amerikai választások négy hónap múlva lesznek. Ez pedig hosszú idő, amely alatt sok minden változhat. Számunkra a különleges katonai művelet az elsődleges, nem pedig a választási eredmények az Egyesült Államokban.

Az orosz erők az elmúlt hónapokban a kelet-ukrajnai frontvonal egyes részein nyomultak előre, miközben Zelenszkij több fegyvert és lőszert követelt Kijev nyugati szövetségeseitől.

Az Európai Politikai Közösség múlt heti csúcstalálkozóján Zelenszkij felszólította az országokat, hogy oldják fel a még fennálló korlátozásaikat, amelyekkel Kijev nyugati gyártmányú fegyvereket használhat, hogy mélyebben csaphasson be orosz területekre.

Az Egyesült Államok és más országok sokáig ragaszkodtak ahhoz, hogy az adományozott fegyvereket ne használják a legtöbb Oroszországon belüli célpontok elleni csapáshoz, mert félnek Vlagyimir Putyin reakciójától. 

A Kreml terrorista rezsimként definiálta az Egyesült Államokat

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő vasárnap keményebb szavakkal illette az Egyesült Államokat, és Bident hibáztatta, amiért egy „terrorista államot hozott létre egy terrorista rezsimmel”. Zaharova azt is állította, hogy Biden nem önként szállt ki az elnökválasztási versenyből.

Ezt mindenki tudja. Az egyetlen dolog, ami nem világos, hogy egyáltalán elolvasta-e a visszalépési levelét. Nagyapa reggel felébredt, és azt mondták neki, hogy nem indulsz többé a választásokon.

A Facebookon 15 perces beszédében a Moszkva-barát szlovák miniszterelnök, Robert Fico szintén elítélte az Egyesült Államok ukrajnai szerepvállalását: „Ukrajna csak egy eszköz a fejlett nyugati demokráciák kezében, amelyek az ukrajnai orosz invázió után úgy döntöttek, hogy 2022-ben blokkolják az összes valódi békés megoldást, ami az asztalon volt, és ehelyett arra használták fel a helyzetet, hogy térdre kényszerítsék Oroszországot.”

Fico szerint Washington bármikor véget vethet a háborúnak, amikor csak akarja, mert akkora befolyása van. Donald Trump is azt mondta, hogy már a hivatalba lépése előtt véget vet a háborúnak. „Az óra ketyeg, és remélem, hogy kiderül az igazság” – jegyezte meg a szlovák miniszterelnök.