Prágában zajló Society for Experimental Biology konferencián bemutatott új kísérleti kutatás megmutatja, hogy az izomanyagcsere-tevékenység fontos tényező lehet a világ legidősebb élő gerinces fajának - a grönlandi cápának - hihetetlen hosszú élettartamában.

A somniosus microcephalus néven is ismert grönlandi cápák a leghosszabb ideig élő gerincesek, várható élettartamuk 270-500 év vagy akár még azon is túl tarthat - írja a Euronews. 

Szeretnénk megérteni, hogy milyen alkalmazkodási képességeik vannak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy ilyen sokáig éljenek

- mondja Ewan Camplisson, a kutatáson dolgozó PhD-hallgató a Manchesteri Egyetemen.

Korábban úgy gondolták, hogy ez a hosszú élettartam a cápák hideg környezetének és minimális mozgásának köszönhető. Most kiderült, hogy a faj extrém hosszú  élettartamának hátterében sokkal összetettebb tényezők állnak.

A tudóscsoport a faj anyagcseréjének változását kezdte el vizsgálni elsősorban, azonban kiderült, hogy a grönlandi cápák nem mutatják az  öregedés hagyományos jelét, vagyis anyagcseréjük az idő múlásával változatlan marad. 

Ez egészen más, mint a legtöbb állat esetében, amelyeknél az anyagcsere-enzimek aktivitása az életkor előrehaladtával általában némi változást mutat. Az eredmények alátámasztják hipotézisünket, miszerint a grönlandi cápa nem mutatja az öregedés hagyományos jeleit úgy, mint más állatok

- mondta Camplisson.

cápákon alapuló vizsgálat eredményei azt is kimutatták, hogy a grönlandi faj anyagcsere-enzimjei jelentősen aktívabbak voltak magasabb hőmérsékleten.

Emiatt is az  éghajlatváltozással azonban egy különösen aggasztó potenciális tendenciával jár együtt, amely miatt a hosszú életű fajok kevésbé tudnak alkalmazkodni, így nagyobb eséllyel fenyegeti őket a kihalás veszélye.

Egy nőstény grönlandi cápa 150 éves koráig nem is válik ivaréretté, és ilyen hosszú generációs idővel a fajnak sokkal kevesebb esélye lesz arra, hogy alkalmazkodjon a környezetében bekövetkező antropogén változásokhoz

- magyarázza Camplisson.

Camplisson elsődlegesen az emberi szív- és érrendszer jobb megértését várja a grönlandi cápák tanulmányozása kapcsán, amelyet még a jövőben is tervez folytatni.

Nem, nem cápa úszott a Balatonban

A megdöbbentő látványról videó is készült, és magyarázat is van rá.
Bővebben--->