Az Oktatásfejlesztési Stratégiai Intézet programot készített a családismeret nevű tanórán kívüli kurzushoz az orosz iskolák ötödik-kilencedik osztályos tanulói számára.

A Meduza beszámolója szerint a program készítői a kurzus céljának azt jelölték meg, hogy a fiatalok megismerkedjenek Oroszország hagyományos családi értékeivel, valamint a családbarát érték- és szemantikai attitűdök (házasság, nagycsalád, tisztaság) kialakításával.

A kurzus munkaprogramja kimondja, hogy az iskolásoknak „hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékeket” kell kialakítaniuk, amelyek többek között a „demográfiai problémák megoldásában” is segítenek.

A kurzus ötletgazdái úgy vélik, hogy a család értéke az iskolások fejében „gyakran leértékelődik a destruktív ideológia elemek negatív hatásai miatt”.

Nina Ostanina, az Állami Duma családvédelmi, apasági, anyasági és gyermekkori kérdésekkel foglalkozó bizottságának vezetője tett javaslatot a családtanulmányok 2023 novemberében történő bevezetésére az iskolai tantervbe kötelező tantárgyként.

Tatjana Golikova, az Orosz Föderáció miniszterelnök-helyettese 2024 márciusában azt mondta, hogy a családtanulmányok tanórán kívüli tevékenységgé válnak, és nem szerepelnek a kötelező órák között.

Golikova júniusban arról beszélt, hogy a programot júliusban készítik el, a képzés pedig szeptemberben kezdődik. A Pedagógus Szakszervezet egyik társelnöke a kiadványhoz fűzött kommentárjában azonban arról írt, hogy „irreális” lenne, ha a tanárok két hónap alatt készülnének fel az órákra.

Drasztikus döntést hozott Putyin: ettől új erőre kaphat az orosz hadsereg

Az orosz elnök jelentősen megnövelte a hadsereg újoncainak nyújtott juttatásokat. Az orosz vállalatok egyre nehezebben tudják felvenni a versenyt a fegyveres erőkkel a fizetések terén, amely tovább fokozza a munkaerőhiányt.