A szerdán kora reggel részben összeomlott drezdai Carola híd egy újabb szakasza omlott össze a bontási munkálatok során, és hullott ismét az Elba folyóba. A helyi rendőrség szóvivője szerint ezúttal arról a hídszakaszról van szó, amelyen a híd villamosvágányai találhatók.

A Carola híd három párhuzamos szakaszból áll(t): 

  • Az úgynevezett C hídszakaszon közlekedett a villamos, és ott volt a gyalog- és a kerékpárút is;
  • A szomszédos A és B hidakat pedig a gépjárműforgalom használta.

Az összeomlott Carola híd bontási munkálatai csütörtök este kezdődtek, többek között kotrógépekkel: a műveletet egy erre szakosodott vállalat speciális takarító-és bontójárművei végzik. Este a híd Neustadt felőli oldalán a villamosvágányokat és az arra futó távhővezetékeket egy kis robbanóanyag bevetésével elválasztották, az egyik hídfő körül pedig közel 100 méteres biztonsági zónát alakítottak ki a szakemberek – írja a Die Welt.

Árad az Elba

Vészesen fogy az idő a német katasztrófavédelem számára, ugyanis az előrejelzések szerint az Elba folyó áradása nagy valószínűség szerint vasárnaptól várható. Ez pedig újabb veszélyes helyzeteket teremthet.

Az esetleges áradásért a Csehországban várható heves esőzések lehetnek felelősek. Az Országos Árvízközpont szerint hétfőig 72 órán belül négyzetméterenként 200 liter eső várható Csehországban és Dél-Lengyelországban. Kelet-Szászországban szintén folyamatos esőzés várható. Az Elba mellett a Nyugat-Neisse és a Spree folyókra is árvízvédelmi figyelmeztetést adnak ki.

Kedden tetőzik a vízszint, lezárhatják a rakpartot

A Duna vízgyűjtőjén zajló heves esőzéseknek köszönhetően ismét víz boríthatja a budapesti rakpartokat.

A részletekről ITT írtunk bővebben.