A spanyolajkú népesség az Egyesült Államokban 3,2 millió fővel nőtt a koronavírus-járvány kezdetétől 2023 közepéig, ami az ország teljes lakosságnövekedésének 91 százalékát teszi ki.

William Frey demográfus és a Brookings Institution vezető munkatársa szerint a bevándorlás felfutása, valamint a születések és a halálozások számának 2020 áprilisa és 2023 júliusa közötti eltolódása egyaránt hozzájárult ehhez a „sokszínűségi robbanáshoz”.

A Bloomberg beszámolója szerint Frey a tanulmányában arról ír, hogy ez a tendencia a nemzet jövőjének fontos részét képezi, egy olyan jelenséget, amelyet az amerikai politikának fel kell ismernie.

Összességében az Egyesült Államok lakossága 3,4 millió fővel nőtt ebben az időszakban. A fehér népesség viszont 2,1 millióval csökkent, a fehér fiatalok zsugorodó csoportja miatt pedig 1,6 millióval csökkent a 18 év alatti amerikaiak száma.

A népesség elöregedése miatt arányosan kevesebb a szülőképes korú fehér nő, és a termékenységi rátája is alacsonyabb ennek a csoporthoz a többihez képest. Mind a természetes szaporodás, mind a bevándorlás hozzájárult az összes többi csoport növekedéséhez.

Az előrejelzések szerint a latinó és más, nem fehér csoportok a lakosság 44 százalékát teszik majd ki 2030-ban, a spanyolajkúak pedig ugyanezen időszakra a teljes lakosság egyötödét teszik majd ki.

2050-re a lakosság egynegyede lesz latinó, és több mint a felét fogják kitenni a nem fehér demográfiai csoportok.

Az adatok szerint 15 államban csökkent a lakosság száma, élükön Kaliforniával és New Yorkkal, amelyek összesen 1,2 millió lakost veszítettek a vizsgált három év alatt.

Vészhelyzetet hirdettek: elfogy az ország

Annyira kevés gyermek születik Dél-Koreában, hogy radikális lépésre szánta el magát az államfő.