Az Egyesült Államokban a személyi jövedelmek kevésbé nőttek a vártnál júniusban, a személyi kiadások maginflációs indexe viszont az előző havinál és a vártnál is nagyobb mértékben emelkedett a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutató intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) pénteki jelentése alapján.

Az amerikaiak személyi jövedelme júniusban 50,4 milliárd dollárral, az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal 23,948 billió dollárra nőtt. A növekedés elmaradt az előző havi 0,4 százalékos havi növekedéstől és az elemzők által júniusra várt 0,4 százalékos növekedéstől.

A munkavállalók jövedelme 0,3 százalékkal emelkedett az előző havi 0,6 százalékos növekedés után. A vagyonból származó személyi jövedelem 0,1 százalékkal nőtt, lassult az előző havi 0,4 százalékos növekedéshez képest.

A szabad rendelkezésű személyi jövedelem (DPI) 37,7 milliárd dollárral, 0,2 százalékkal nőtt.

Az Egyesült Államokban a személyes kiadások júniusban a piaci várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, az előző havi 0,4 százalékos, felfelé módosított növekedést követően. Abszolút összegben a kiadások 57,6 milliárd dollárral nőttek, ezen belül a szolgáltatásokra fordított kiadások 53,1 milliárd dollárral, és az árukra fordított kiadások 4,5 milliárd dollárral.

A személyi fogyasztási kiadások árindexe (PCE) az Egyesült Államokban a májusi stagnálás után 2024 júniusában 0,1 százalékkal emelkedett havi bázison, összhangban az előrejelzésekkel.

A szolgáltatások árai 0,2 százalékkal emelkedtek, az áruk költségei pedig 0,2 százalékkal csökkentek.

Eközben az élelmiszerek és az energia nélkül számított magindex 0,2 százalékkal emelkedett, ami magasabb a májusi 0,1 százaléknál, és meghaladja a 0,1 százalékos előrejelzést.

Az élelmiszerárak 0,1 százalékkal emelkedtek, az energiaárak pedig 2,1 százalékkal csökkentek.

Az éves PCE-ráta az előző havi 2,6 százalékról a várakozásoknak megfelelően 2,5 százalékra csökkent, az éves PCE-maginfláció viszont az előző havival megegyező 2,6 százalék lett, nem csökkent a várakozások szerinti 2,5 százalékra.

Jó hír a tengerentúlról, szárnyra kapott az amerikai szolgáltatóipar

Az előzetes adatok alapján júliusban egy több mint két éves csúcsot ért el a feldolgozó- és szolgáltatóipari adatokat egyaránt magában foglaló kompozit BMI mutató.