Az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok nagy figyelemmel kísérik az új kormány következő lépéseit, mivel a frissen megválasztott miniszterelnök, Keir Starmer igyekszik megreformálni és újjáépíteni a kapcsolatokat Európával – írja a Euronews.

A teljes jogalkotási programjának bemutatását megelőző sajtótájékoztatón Starmer hangsúlyozta, hogy a  Brexit utáni időszak kapcsán jobb megállapodásra van szükség Brüsszellel, mint amilyet korábban Theresa May, majd Boris Johnson közvetített.

Úgy gondoljuk, hogy jobb megállapodást tudunk kötni, mint amik eddig születtek. Elsődlegesen ezen fogunk dolgozni, megértve az elvégzendő munkát és a kihívás jellegét

- jelentette ki Starmer. 

A Brexit számos kihívást jelentett az évek során, de a  munkáspártiak mostani hatalomra kerülésével az Egyesült Királyság reméli, hogy újraformálhatja európai kapcsolatait.

A kulcskérdés jelenleg az, hogy az új megközelítés nagyobb mértékű elköteleződést és jobb kereskedelmi kapcsolatokat eredményez-e, valamint, hogy ez miként érinti az ország nagyszámú uniós polgárait.

Londonban a legtöbb európai polgár fiatal felnőtt, akik közül sokan osztoznak Starmer nézeteiben. Legtöbbjük különösen várja a szabadmozgás visszaállítását, amely a Brexit egyik legjelentősebb áldozata.

Az Európával való kapcsolatok erősítésére irányuló munkáspárti terv kimenetele továbbra is bizonytalan, sok minden múlik külső tényezőkön, többek között a közelgő amerikai elnökválasztáson is. 

Amennyiben hamarosan pozitív megállapodások születnek, az olyan politikai és gazdasági dinamikát generálhat, amely mindkét félre nyomást gyakorol

– mondta Jonathan Portes professzor.

Jonathan Portes professzor, a londoni King's College vezető szakértője, az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatainak egyik vezető szakértője szerint még eltart egy ideig, amíg a jövőre vonatkozó kilátások tisztázódnak.

Temzét lehetne rekeszteni a Brexit utáni letelepedési kérelmekkel

Több millió Nagy-Britanniában élő EU-állampolgár nyújtott be letelepedési kérelmet 2024 első negyedévének végéig. Köztük több száz ezer magyar folyamodvány is van.
Bővebben--->