A közlemény szerint a járványügyi és az élelmiszerlánc-vizsgálatok kapcsolatot azonosítottak a fertőzések és egy angliai vállalkozás pasztőrözetlen sajtjai között. A nyers tehéntejből készült sajttermékeket karácsony este hívták vissza, mivel a hatóságok attól tartottak, hogy tartalmazhatják az ételmérgezések mögött álló baktériumtörzset – írja a Metro. A négy termék mellett csütörtökön egy ötödiket is visszahívtak, szintén kólibaktérium fertőzöttségének gyanúja miatt.
Az élelmiszerbiztonsági szakértők arra kérték a vásárlókat, hogy az érintett termékeket vigyék vissza.
Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal arra is figyelmeztetett, hogy egyesek karácsonyi ajándékként kaphatták a gyanús termékeket.
A lancashire-i székhelyű sajtkereskedő a vizsgálatokra tekintettel az összes rendelését felfüggesztette. Amy Douglas, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) gyomor-bélrendszeri fertőzésekért és élelmiszerbiztonságért felelős igazgatója a lapnak elmondta, hogy az összes regisztrált fertőzés a STEC-csoportba tartozó baktériumok ezen specifikus törzséhez köthető.
A kólifertőzés rendkívül veszélyes és fertőző, rendszerint hányással és hasmenéssel járó betegséget okoz. A brit hatóságok azt kérik a lakosságtól, hogy aki a tünetek észleli magán, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy családtagjainak és barátainak ne adja át a betegséget. Hozzáteszik, hogy a szappannal és meleg vízzel történő kézmosás, valamint a felületek fehérítővel való fertőtlenítése segít megakadályozni a terjedést.
A fertőzöttektől azt kérik, ne készítsenek ételt másoknak a tünetek megszűnését követő 48 órán belül. A regisztrált fertőzöttek közül a legfiatalabb 7, a legidősebb 71 éves.
A sajtokat gyártó Mrs. Kirkham's október elsejéig visszamenőleg az összes forgalomba hozott termékét visszahívta. A vállalat hangsúlyozta, a helyzet teljes körű letisztázása érdekében együttműködnek a hatóságokkal.