A legjobb egyetemek között idén megtalálhatóak többek között, brit, német, francia és svájci intézmények is – írja a Euronews.

Az Egyesült Államokban, Cambridge-ben található  Harvard Egyetem immár 22. egymást követő évben szerezte meg az első helyet.

Szorosan követte két másik amerikai intézmény, a Stanford Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology (MIT), amelyek az első három helyezettet alkotják, míg az Egyesült Királyságban található Cambridge-i Egyetem már csak a negyedik helyet szerezte meg, és ezzel Európa legmagasabban rangsorolt egyeteme lett.

A szintén az Egyesült Királyságban található Oxfordi Egyetem a hatodik helyen végzett, ezzel zárva az egyetlen két európai intézmény képviseletét a top 10-ben.

Az ARWU, amelyet a ShanghaiRanking tanácsadó cég ad ki, az egyetemi rangsorokat számos tudományos és kutatási teljesítménymutató értékelésével határozza meg.

Ezek közé olyan eredmények sorolhatóak, mint a rangos díjakat elnyerő volt diákok (Nobel-díjak, Fields-érmek) aránya, magasan értékelt kutatók száma (HiCi), a Nature és Science (N&S) típusú rangos folyóiratokban megjelent publikációk száma, főbb eredményeket összegző adatbázisokban indexált tanulmányok (PUB), valamint az intézmények egy főre jutó tudományos teljesítménye (PCP).

A brit intézmények, az  Oxfordi Egyetem és a Cambridge-i Egyetem mellett, amelyek az első 10 helyezést szerezték meg, más európai egyetemek is helyet kaptak a legjobb 50-ben. Az angol iskolákat a francia Paris-Saclay Egyetem követi, amely a 12. helyet szerezte meg, három helyet javítva tavalyhoz képest.

Ezt követően a svájci ETH Zürich szerezte meg a 21. helyet, majd a londoni Imperial College a 25. helyezést. A 32. helyre pedig a Koppenhágai Egyetem kapaszkodott fel. 

Világszinten az Egyesült Államokban (38), majd Kínában (14) található meg a legtöbb top 100 között szereplő intézménye. 

Európai viszonylatban az Egyesült Királyságban (8) volt a legtöbb egyetem a top 100-ból, majd ezt követi Svájc, Németország (3) és Franciaország.

A francia egyetemek is versenyképes előrelépést produkáltak, a Paris-Saclay Egyetem (12.), a PSL Egyetem (33.) és a Sorbonne Egyetem (41.) képviseletében első 50-ben.

Olaszország, Spanyolország,  Ausztria és Portugália lecsúszott a top 100-as listáról, azonban a top 500-ban már több ízben képviseltette magát.

Kiderült, melyik a legmenőbb magyar egyetem

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 190. helyet szerezte meg a Quacquarelli Symonds európai rangsorában, így az idei világrangsor (QS WUR) után regionális szinten is a legjobb egyetem lett Magyarországon.
Bővebben--->