Itt a legújabb őrület Ázsiából: az elektromos bőrönd.

A koffer, igaz szerényebb sebességgel, de robogóként is használható. A gyenge jennek köszönhetően rengeteg turista özönlik Japánba, közülük sokan lelkesen ki is próbálják a vezethető elektromos bőröndöket, a nem megfelelő használat miatt azonban meggyűlik a bajuk a hatóságokkal.

Két nagy japán reptéren  már arra kérik az utasokat, hogy

  • mellőzzék az elektromos bőröndök használatát,
  • a rendőrség a kereskedőket pedig arra szólította fel, hogy tájékoztassák a vásárlókat az eszköz használatának szigorú szabályairól. 

Japánban jelenleg az elektromos bőröndök besorolása motorizált jármű, amelyet kizárólag megfelelő biztonsági felszereléssel és jogosítvánnyal lehet vezetni, a KRESZ szerint a bőrönd, amin 13 km/órás sebességgel is lehet utazni, ugyanolyan besorolásba tartozik, mint egy moped

írta a roadster.hu a Kyodo hírügynökség alapján.

A lítium-ion akkumulátoros bőröndök Ázsia-szerte is egyre népszerűbbek, többek között az olyan celebek hatására, mint Paris Hilton és Shilpa Shetty.

Júniusban egy Japánban tanuló kínai nőt jogosítvány nélküli vezetés miatt az ügyészség elé citáltak, miután az oszakai rendőrség szerint egy háromkerekű bőrönddel közlekedett a járdán.

A rendőrség később megerősítette, hogy az elektromos bőröndhöz jogosítvány szükséges. Júliusban egy indonéz fiú „száguldott” a tömegben a város nyüzsgő Dotonbori bevásárlónegyedében, a családja meglepve hallotta, hogy Japánban kötelező a vezetői engedély a bőröndökhöz.

Sibajama Takeru, a Bécsi Műszaki Egyetem Közlekedési Intézetének vezető kutatója szerint Japánban nagyon sok járművet sorolnak a „motorizált kerékpár” kategóriába, ezért

talán egy új kategóriát kellene létrehozni az elektromos bőröndök számára.

Más hasonló probléma is akadt Japánban, például miután tavaly júliusban enyhítettek az elektromos robogók korlátozásain, akkortól a 16 év felettiek jogosítvány nélkül is vezethetik azokat, hat hónap alatt négyszeresére nőtt az ezzel kapcsolatos  balesetek száma.