Elon Musk fogadkozott, hogy elköltözteti az X és a SpaceX központját Kaliforniából, miután az állam kormányzója, Gavin Newsom a héten jóváhagyta a transznemű és meleg diákok iskolai védelmét előíró törvényt.

A Newsom által szignált jogszabály megakadályozza, hogy kötelezzék az iskolák személyzetét, hogy információkat osszanak meg a szülőkkel a gyermekeik szexuális orientációjárólírja a Politico.

A héten elfogadott törvényt azt követően terjesztették elő, hogy szülői jogok mozgalmának hatására az elmúlt évben legalább hét kaliforniai iskolatanács fogadott el olyan szabályzatot, mely kötelezte a tanárokat a szülők tájékoztatására, ha a gyermekük olyan nevet vagy névmást kezd használni, ami nem egyezik a születéskor kijelölt nemével. 

Már régóta forrnak a politikai indulatok 

Musk szerint már régóta zajlik a kaliforniai cégek és családok ellehetetlenítése és ez a mostani törvény „az utolsó csepp a pohárban”.  A milliárdos közölte: a SpaceX központját a dél-kaliforniai Hawthorne-ból a texasi Starbase-be helyezi át, míg X San Francisco belvárosában található centruma Austinba fog költözni.

Nem ez az első eset, hogy Elon Musk a politikai nézeteltérések miatt Kalifornia elhagyásával fenyegetőzik. A világjárvány idején meghozott korlátozások miatt a vállalakozó be is perelte az államot és azzal fenyegetőzött, hogy Texasba költözteti a Tesla főhadiszállását.

2023 elején azonban Musk visszahozta az autógyártó működésének egy részét Kaliforniába, és újra megnyitotta a cég szilícium-völgyi mérnöki központját.

A jobboldali politikai nézetei miatt Musk korábban több kérdésben szembekerült az állam demokrata vezetésével. A hét elején bejelentette, hogy havonta 45 millió dollárt fog befizetni egy politikai akcióbizottságba, hogy támogassa Donald Trump korábbi elnököt.

Bár Newsom – Musk bíráló szavai ellenére – korábban többször dicsérő szavakkal illette a Tesla alapítóját, azonban kedden azt írta neki az X-en, hogy „Térdre ereszkedtél” – utalva Trump egy Truth Social-posztjára, miszerint a volt elnök egyszer rá tudta venni a milliárdost, hogy elé térdeljen.