A világszervezet több mint 600 békefenntartója továbbra is a dél-libanoni spanyol bázison állomásozik, a két fél közötti úgynevezett kék vonalon, amely Izraelt és Libanont nem hivatalosan elválasztja, és amely nem határként, hanem „visszavonulási vonalként” szolgál.

Vasárnapi nyilatkozatában Antonio Guterres mélységes aggodalmát fejezte ki a demarkációs vonalon túli tűzharcok miatt. Ezek mind a libanoni, mind az izraeli lakosságra veszélyt jelentenek, és a regionális biztonságot és stabilitást fenyegetik

– mondta Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

Több mint 600 UNIFIL-békefenntartó a kék vonalon

A dél-libanoni Marjajounban lévő Miguel de Cervantes spanyol bázison szolgálatot teljesítő békefenntartók között civilek, katonák és rendőrök is vannak a Biztonsági Tanács megbízásából. Augusztus elején három békefenntartó is megsérült egy incidensben. Az UNIFIL (az ENSZ ideiglenes libanoni erői) minden felet emlékeztet arra, hogy felelősséggel tartoznak a kéksisakosok sértetlenségéért – írja az Euronews

A Hezbollah és Izrael közötti rendszeresek az összecsapásokkal: „A végén hozzászokik az ember. Küldetésre jöttünk, ez is része a missziónak” – mondja Daniel Ramírez tizedes.

A spanyol békefenntartók minden nap vizet visznek az előretolt állásokba, amelyek a hadviselő felek között 24 éve kijelölt demarkációs vonalon fekszenek.

„Az épületeken kívül mellényt és sisakot kell viselni, és a járőröknek vissza kell vonulniuk a legközelebbi állásokba” – ismerteti José Irisarri alezredes a kiadott parancsot.

Az ellenségeskedés mostani fellángolásának egyelőre nincs jelentős humanitárius hatása, de súlyosan érinti a civileket a kék vonal mindkét oldalán. Az ENSZ-szóvivő felszólította az ellenséges feleket, hogy tartsák be a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeiket, és védjék meg a polgári lakosságot és a polgári infrastruktúrát.