Az észt külügyminisztérium hétfőn azt javasolta, hogy Észtország és Oroszország közösen végezzen el méréseket a Narva folyón, hogy tisztázzák az ellopott jelzőbójákkal kapcsolatos nézeteltéréseiket. A bójákat az orosz határőrség távolította el még májusban arra hivatkozva, hogy azok az orosz oldalon vannak, nem az észtenírja az Euronews.

Az észt  külügyminisztérium jogi főosztályának igazgatója, Kerli Veski úgy fogalmazott, hogy a javaslatukra egyelőre nem kaptak választ. 

Általános javaslatukra, miszerint közös mérést is kéne végeznie a két országnak, eddig nem kaptak érdemi választ, ezért következő megkeresésükben ezen pontosítani fognak. 

Észtország azt javasolta, hogy legkésőbb augusztusban kezdjék meg az együttes munkát. Ha ezt Oroszország megtagadja, Észtország a korábbi mérések alapján önkényesen kijelöli a hajózási útvonalat és elhelyezi a bójákat az észt vizeken. 

Régi ellentétek

A két ország körül területi vita nem újkeletű. A Szovjetunió felbomlása után Észtország több mint 2000 négyzetkilométernyi terület visszaszerzését remélte az 1920-as Tartui Béke alapján, és amelyeket Oroszország annektált. A Borisz Jelcin-kormány azonban elhárított minden felelősséget a Szovjetunió által elkövetett cselekményekért. A tárgyalásokat 2012-ben újraindították, a Szerződést pedig 2014 februárjában írták alá. A ratifikáció mindkét oldalon függőben van.

Biden a NATO-csúcson: Oroszország nem fog győzni

Nincsenek költségmentes lehetőségek Oroszországgal a szomszédban, valamint nincsenek kockázatmentes eshetőségek egy háború idején - hangsúlyozta a NATO-csúcsot megnyitva Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a legnagyobb költsége és kockázata annak lenne, ha Oroszország győzne Ukrajnában.
Bővebben--->