Az újonnan megválasztott brit kormányfő csütörtökön több mint 45 államfőt lát vendégül az európai politikai csúcstalálkozó keretében. Mint mondta, az Európa előtt kihívásokkal nem lehet egyedül szembenézni, a régiónak pedig együtt kell működnie, hogy a védelem és a biztonság területén egységes frontot képviselhessen.

Keir Starmer, aki két hete van hivatalban, azt mondta, minden európai vezetőnek kezet akar nyújtani, és vissza akarja állítani Nagy-Britannia szerepet az EU-n kívüli kulcsfontosságú szövetségesként – írja a CNBC.

A Downing Street szerdán közölte, hogy Starmer megjegyzései egybevágnak a céljaival, miszerint az új brit kormány aktívabb és nagyobb szerepet vállalna a globális színtéren.

Ezért lesz az európai biztonság a kormány külügyi és védelmi prioritásainak előterében, és ezért összpontosítok arra, hogy megragadjam ezt a pillanatot az Európával való kapcsolataink megújítására

– tette hozzá.

Július 4-én tartottak országgyűlési választásokat az Egyesült Királyságban, ahol a konzervatívok történelmi vereséget szenvedtek, miután a 650 fős brit parlamentben mindössze 121 helyet sikerült megszerezniük. Így 14 év után ismét a Munkáspárt kormányozhat a szigetországban.

Rishi Sunak leköszönt, Orbán Viktor beköszönt Kijevbe és Moszkvába is

A héten választottak parlamenti képviselőket a britek és a franciák is vasárnap hoznak súlyos döntést. Szlovákia fellélegezhetett: uniós pénzhez jutott az ország. A Facebook és az Instagram anyavállalatával, a Metával szemben pedig az EU úgy döntött, vádat emel. Ezek voltak a hét legfontosabb külgazdasági és külpolitikai eseményei.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→