Egy kiszivárgott tervezet szerint az Európai Bizottság javasolni fogja a dohányzási tilalmak kiterjesztését. A testület új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat, sőt, az elektromos dohánytermékeket is, függetlenül attól, hogy van-e bennük nikotin.

A Bizottság iránymutatásai jogilag nem kötelező érvényűek.

A tervek szerint kedden fogadja el az unió végrehajtó szerve a javaslatot, amely kibővítené a jelenleg érvényben lévő, 2009-ben hatályba lépő tiltást. Utóbbi célja a passzív dohányzásnak való kitettség csökkentése volt a nyilvános helyeken, munkahelyeken és tömegközlekedési eszközökön.

Az Euronews által látott tervezet legújabb változata (amely még módosulhat az elfogadás előtt) a nyilvános közösségi tereket nemcsak a cigarettafüsttől, hanem mindenféle aeroszoltól is meg kívánja tisztítani, tükrözve az új dohánytermékek, például a vape-ek által jelentett egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos növekvő aggodalmakat. 

A dohányzás új formái 

Az előző, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac, az új bizottsági ajánlás pedig igyekszik is lekövetni a fejleményeket. A javaslat kiterjed 

  • a hevített dohánytermékekre,
  • a nikotint tartalmazó és a nikotinmentes e-cigarettákra
  • és más dohányzáspótló, füstöt vagy aeroszolt eregető eszközökre is. 

Az új típusú dohánytermékeket jellemzően azzal reklámozzák magukat, hogy kevésbé károsak az egészségre, mint a hagyományos cigaretták. Ezzel szemben a dokumentum szerint ezen készítmények szintén káros vegyi anyagokat tartalmaznak, amik ugyanúgy veszélyesek lehetnek a passzív dohányosokra is, mint a cigarettákban lévő káros anyagok.

Az új termékek leszokást segítő eszközként való használatára vonatkozó bizonyítékok nem meggyőzőek

– áll a tervezetben. 

Már a szabadban se szabad

A javaslat egyik legfontosabb eleme, hogy a szabadban lévő közösségi terekre is kiterjesztenék a dohányzási tilalmat, így a vendéglátóhelyek szabadtéri vagy félig szabadtéri területeinek is dohányfüstmentes övezetekké kéne válniuk.

Egyes tagállamokban jelenleg is érvényben vannak hasonló intézkedések, azonban az EB szerint átfogó szabályozás bevezetése lenne szükség.

A szöveg szerint a tömegközlekedési csomópontokban (beleértve a buszmegállókat és a repülőtereket is), valamint a munkahelyekhez, kórházakhoz és idősotthonokhoz kapcsolódó kültéri területeken is tilos lenne bármiféle cigaretta használata. Ezenfelül minden olyan szabadidős létesítményre vonatkozna a tiltás, ahol gyerekek tartózkodhatnak,

Magyarországon ezek közül sok helyen már most is tilos a dohányzás, a buszmegállóktól kezdve a játszótereken át az oktatási helyiségekig. 

Régóta késik a szigorítás

A Bizottság eredetileg januárban tervezte kihirdetni a javaslatát, ezt azonban elhalasztották. A civil szervezetek attól tartanak, hogy a csúszás a dohányipari lobbi hatása. A dohánytermékek adóztatásáról szóló uniós irányelv reformja szintén késik,  jelen állás szerint  2025-ben jön csak a tervezet.

Egy tavaly decemberi jelentésben az uniós ombudsman bírálta a bizottságot, amiért nem hozta nyilvánosságra a dohányipari lobbistákkal tartott találkozókat, sokan ezzel hozzák összefüggésbe a szigorítások csúszását.

A kiszivárgott, új iránymutatások az unió nagyobb léptékű, a rák elleni küzdelemre irányuló terveinek részét képezik. 

A fő cél az, hogy 2025-ig 30 százalékkal csökkentsék a dohányzók arányát az EU-ban, 2040-re pedig kialakuljon egy teljesen dohányfüstmentes generáció.