Az érmek és eredmények számolása több szempont szerint is lehetséges, akár összlétszám, akár az aranyérmek számát tekintve, vagy esetleg egy súlyozott pontrendszer alapján. Elengedhetetlen beszámítani az egyes országok társadalmi-gazdasági, illetve demográfiai adatait is, hiszen jelentős különbségek vannak – írja a Euronews.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem támogat konkrét módszert, amivel fel lehetne állítani egy országok közötti sorrendet. A hivatalos honlapon található jelenlegi rangsor az aranyérmek számán alapul. A médiumok, kutatók és szakértők különböző súlyozott pontrendszereket javasolnak az érmek számolására és az országok rangsorolására.

A súlyozott pontrendszer figyelembe venné az érmek relatív értékét, vagyis az arany többet ér, mint az ezüst, az ezüst pedig többet a bronznál. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy a pontozásnak 3:2:1, 4:2:1, vagy esetleg 5:3:1 arányban kéne történnie. 

Az érmek számát tekintve Franciaország vezette a rangsort minden számolási rendszerben a tágabb értelemben vett Európában, beleszámítva az EU-t, az EFTA-t, az Egyesült Királyságot és az EU-tagjelölt országokat. A második helyen Hollandia végzett 15 arannyal, majd őt követi az Egyesült Királyság 14 db éremmel.

Foglalkoztatottság arányában 2022-ben a skandináv országok vezették a ranglistát az országok munkavállalóihoz viszonyítva. Izland 2,6 százalékkal magasan felülmúlta a többi országot. Második helyen már Magyarország található 0,8, majd ezt követően Svédország 0,6 százalékkal.

Az Euronews felmérése alapvetően rámutat, hogy nagyon erős pozitív korrelációt fedezhető fel a sportban foglalkoztatottak teljes száma és az egyes országok által a 2024-es párizsi olimpián szerzett aranyérmek között is, akár a teljes éremszámot, akár a súlyozott rendszert vették figyelembe. Szignifikáns összefüggés azonban nem található a sportban foglalkoztatottak számát a teljes munkavállalók arányában vagy a 100 ezer lakosra jutó foglalkoztatottak számát vizsgálva sem.

Egyetlen példát kiragadva  Németország például kevesebbet költött, mint Spanyolország, de több mint kétszer annyi érmet nyert a 2024-es 5 karikás játékokon. 

Még mindig nem hajlunk az olimpia rendezése felé

Csupán az emberek 41 százaléka támogatna egy Magyarországon rendezett olimpiát, 55 százaléka nemmel vagy inkább nemmel válaszolt az erről szóló kérdésre. Bővebben >>>