A 2024-es év kezdete óta fokozatosan hirdették meg a rendszert, amely során 11 másik európai ország és Malajzia is vízummentességet kapott. A program célja, hogy több embert ösztönözzön arra, hogy üzleti és turisztikai céllal látogasson Kínába, ezzel elősegítve a kínai és a külföldi állampolgárok közötti cserekapcsolatokat – írja a Euronews. 

Júniusban Lengyelország, Ausztrália és Új-Zéland is korlátlan belépést kapott az országba 2025 végéig.

Európából Ausztria, Belgium, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Spanyolország és Svájc állampolgárai is vízummentesen utazhatnak a távol-keleti országba a jövő év végéig. A lengyel állampolgárok július 1-jén csatlakoztak a listához, de még az is kérdéses, hogy a norvégok számára mikortól indul el ez a lehetőség.

A cél „a kínai és a külföldi személycserék magas színvonalú fejlesztésének és a külvilág felé való nyitásnak a megkönnyítése”

– mondta Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő a novemberben tett első bejelentés kapcsán tartott tájékoztatón.

A vízummentes beutazás a kísérleti program keretében legfeljebb 15 napra lesz biztosítva.

Kína szigorú járványügyi intézkedései, amelyek minden beutazó számára karantént írtak elő, közel három évig sokakat visszatartottak a látogatástól. A korlátozásokat tavaly év elején feloldották, de a nemzetközi utazások még mindig nem érték el a járvány előtti szintet.

Kína korábban engedélyezte már Brunei, Japán és Szingapúr állampolgárainak a vízum nélküli beutazást, de a COVID-19 járvány kitörése után ezeket felfüggesztette. Júliusban Brunei és Szingapúr esetében újraindította a vízummentes beutazást, Japán esetében azonban nem lépte ezt meg.

A bevándorlási statisztikák szerint 2023-ban Kína 35,5 millió külföldi be- és kilépését regisztrálta. Ehhez képest a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben 97,7 millió volt az arány.

Tavaly az európaiak körében megugrott az érdeklődés Kína, mint turisztikai célpont iránt. A Trip.com online utazási iroda adatai szerint 2022-hez képest 663 százalékkal nőtt az Európából Kínába irányuló összes foglalások száma, amely közel 29 százalékkal több, mint 2019-ben.

Az adatok szerint az Egyesült Királyság és Németország is benne volt a Kínába utazók top 10 forrásában.

Az európaiak körében továbbra is Sanghaj a legnépszerűbb úti cél a modernitás és a hagyományok csábító keverékével, amelyet Peking, Kuangcsou és Sencsen követ.

Megmenekülhetünk Kína és az EU kereskedelmi háborújától?

Hosszas ellenségeskedés után tárgyalóasztalhoz ülnek a kínai és uniós tisztviselők a kínai elektromos autókra kivetett védővámok rendezésének érdekében, amelyek mindkét fél kereskedelmi érdekét veszélyeztethetik. Ellenben továbbra sem zárható ki egy vámháború kitörése Peking fenyegetéseinek következtében. Bővebben >>>