A radikális baloldal, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség második helyen végezhetett mintegy 29 százalékos támogatottsággal, míg Emmanuel Macron francia elnök centrista tábora a szavazatok 20,5-23 százalékát tudhatja magáénak.

Az Elabe BFM TV televízió számára elvégzett becslése szerint a Nemzeti Tömörülés és szövetségesei 260-310 parlamenti helyhez juthatnak a július 7-én esedékes második fordulóban, míg az Ipsos 230-280 mandátumot előlegezett meg a France Television megbízásából elvégzett előrejelzésében.

A francia alsóházban 289 mandátumra van szükség az abszolút többséghez.

Emmanuel Macron a Nemzeti Tömörülés elleni összefogásra szólított fel

„Az első forduló magas részvételi aránya azt bizonyítja, hogy ez a szavazás fontos minden honfitársunk számára, és hogy tisztázni kívánjuk a politikai helyzetet" – írta közleményében az államfő, aki szerint a Nemzeti Tömörüléssel szemben eljött az ideje egy széleskörű, egyértelműen demokratikus és republikánus összefogásnak a második fordulóra.

Marine Le Pen, akit az első fordulóban újraválasztottak képviselőnek az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen, úgy vélte, hogy a macronista tábor gyakorlatilag kitörlődött. A Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője, volt és 2027-es elnökjelöltje szerint az első fordulóban a franciák kifejezték azon szándékukat, hogy hátat fordítsanak Emmanuel Macron államfő hét évnyi lekezelő és korrozív hatalmának.

(via MTI)