A Biden-adminisztráció beleegyezett egy fogolycserébe Oroszországgal, amely hamarosan biztosítja három - Oroszországban bebörtönzött - amerikai állampolgár szabadon bocsátását, a csere még a mai napon megtörténhet – írja a CNBC.

Paul Whelant és Evan Gershkovichot egyaránt kémkedés vádjával börtönözték be Oroszországban, ezt azonban az Egyesült Államok folyamatosan vitatja. Júliusban Gershkovichot 16 év börtönbüntetésre ítélte egy orosz bíróság. Az Egyesült Államok álságosnak nevezte sietős tárgyalását.

Paul Whelant, a tengerészgyalogság veteránját 2018 decemberében tartóztatták le, amikor Oroszországba utazott, hogy részt vegyen egy barátja esküvőjén. 2020-ban 16 év börtönbüntetésre ítélték. Whelan és családja hevesen tagadta az ellene felhozott kémkedési vádakat, és azt mondták, hogy Oroszország politikai gyalogként használja. Whelan több korábbi fogolycseréből is kimaradt.

A kettős amerikai és orosz állampolgárságú Kurmasevát 2023 júniusában vették őrizetbe Oroszországban azzal, hogy hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről.

Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy a jogtalanul fogva tartott amerikai állampolgárok hazajussanak, ám ezen túlmenően nem mondott semmit. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a hónap elején a coloradói Aspen Biztonsági Fórumon kijelentette: a kormányzat eltökélt szándéka, hogy alkut kössön Oroszországban. 

Roger Carstens túszügyekért felelős különmegbízott, akinek irodája a tárgyalásokon részt vevő csapat szerves része volt, a július 17-i aspeni konferencián azt mondta, tudja, hogy Evan és Paul hazatérnek az Egyesült Államokba, csak nem tudja, mikor.

A hidegháborús mélypontra süllyedt kapcsolatok miatt egyre gyakrabban tartóztatnak le amerikaiakat Oroszországban.

Washington azzal vádolja Moszkvát, hogy alku tárgyaként használ fel amerikai állampolgárokat, azonban Oroszország kitart amellett, hogy mindannyian megszegték a törvényt − írta korábban az AP hírügynökség.