Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter szombaton szimbolikusan megmártózott a Szajnában, hogy a párizsi olimpia kezdete előtt eloszlassa a vízminőséggel kapcsolatos aggodalmakat.

A tárcavezető ehhez neoprénbe öltözött, majd egy kis csúszkálás után belemerült a folyó vizébe és megtett néhány méternyi tempót az Alexandre III híd közelében, ahol a július 26-án startoló párizsi nyári olimpia nyílt vízi számait rendezik – írja az Euronews.

A francia politikus a szajnai úszással korábbi ígéretét váltotta be, miszerint az ötkarikás játékok előtt megmártózik a Szajnában.

Az úszáshoz Amélie Oudéa-Castérát egy tapasztalt nyílt vízi úszó, Alexis Hanquinquant olimpiai bajnok triatlonista, Franciaország paralimpiai zászlóvivője kísérte el.

Már Jacques Chirac is Szajnát akart takarítani

A Szajnában való úszást még a második párizsi olimpia előtt egy évvel, 1923-ban tiltották be, tekintettel a víz szennyezettségére. Ugyanakkor a francia politikusok megígérték, hogy a mostani olimpia előtt a folyót újra úszhatóvá teszik.

Jacques Chirac, még párizsi polgármesterként 1988-ban ígéretet tett, hogy hivatali idejének végére a folyó elég tiszta lesz ahhoz, hogy úszni lehessen benne. Ám az ígéret addigra nem teljesült.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere is azt tervezi, hogy úszik a Szajnában, hogy bizonyítsa annak tisztaságát. Sőt, februárban Emmanuel Macron francia elnök is belengette, hogy megmártózik a folyóban.

A francia vezetés szó szerint 1,4 milliárd eurót döntött eddig a folyóba, ugyanakkor jelenleg is parázs vitatéma a Szajna tényleges tisztasága.

Nem akarnak duatlonozni

Korábban, július elején a párizsi olimpiára készülő magyar triatlonos Kuttor-Bragmayer Zsanett azt nyilatkozta az MTI-nek a Szajna vízminőségével kapcsolatban: biztos benne, hogy nem lesz szükség arra, hogy a szervezők duatlonra változtassák a viadalt, ez ugyanis komoly károkat okozna a sportágnak és a versenyzők többsége sem akarja a három helyett csak két számban - kerékpár, futás - összemérni a tudását.

Nekem szerencsére a tesztverseny után nem volt semmi bajom, és nem is nagyon tudok olyanról, akinek bármi problémája lett volna. Nem tudom, hogy hogyan, de biztos vagyok benne, hogy meg fogják oldani, hogy ne kelljen duatlonoznunk

–jelentette ki Kuttor-Bragmayer Zsanett.