Továbbra sem nevezett meg baloldali miniszterelnököt a francia államfő, Emmanuel Macron újabb kormányalakítási tárgyalásokat helyezett kilátásba.

A június végi előrehozott választásokon ugyan az Új Népfront baloldali szövetség győzött, de nem szerzett abszolút többséget. A párt miniszterelnökjelöltje, Lucie Castets azt állítja, hogy hajlandó kompromisszumokat kötni a kormányzás érdekében – írja az Euronews.

Azért vagyunk itt, hogy emlékeztessük az államfőt a választási eredmények tiszteletben tartására és arra, hogy az országot ki kell vezetni a bénultságból. Stabilitást ajánlunk

– közölte a Lucie Castets.

A voksolás július 7-i második fordulóját követően az 577 fős Nemzetgyűlésben:

  • az Új Népfront baloldali szövetség 188;
  • a Macron elnök által vezetett Együtt 161;
  • Nemzeti Tömörülés pedig 142

képviselői helyet tudott megszerezni.

A radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetői azt mondták Emmanuel Maconnak, hogy pártjuk blokkolni fogja a baloldali szövetség miniszterelnök-jelöltjének kinevezését. Jordan Bardella, a párt elnöke aláhúzta:

Az Új Népfront programja és vezetősége veszélyt jelent a közrendre és Franciaország gazdasági életére.

Marine Le Pen kérte, hogy a kormányfő kinevezése előtt kivételesen hívják össze a nemzetgyűlést. Az Új Népfront visszautasítja az újabb konzultációkat és már csak Castets kinevezéséről hajlandó tárgyalni Macronnal.

A magas jövedelműek reszkethetnek, a piac felkészült a káoszra

Emmanuel Macron francia államfő stratégiája a kormányfői megbízással kapcsolatban eddig alapvetően az időhúzás volt, szeptember közepére azonban már a 2025-ös költségvetésről kell tárgyalnia az új kabinetnek. Ennek hatására valamelyest felpöröghetnek az események a következő napokban és hetekben.