Az amerikai törvényhozóknak címzett nyílt levélben a főügyészek országos szövetsége (NAAG) szerint a figyelmeztetések segíthetnének kezelni a növekvő mentális egészségügyi válságot, amelyet részben a közösségi médiaplatformok okoznak - írja a Euronews.

Mindannyian osztozunk a joghatóságunkban élő gyerekek biztonsága iránti mélységes aggodalomban. Az algoritmusok által vezérelt közösségi médiaplatformok ezt a biztonságot fenyegetik

 
– állítják a főügyészek a levélben.

A levél támogatja Vivek Murthy, az Egyesült Államok főorvosának júniusban tett felhívását, amely szerint a közösségi médiaplatformokat figyelmeztető címkével kellene ellátni.

A New York Times véleménycikkében úgy érvelt, hogy a főorvos figyelmeztetése emlékeztetné a szülőket és a fiatalokat arra, hogy a közösségi média biztonsága egyáltalán nem bizonyított.

Egy, a JAMA Psychiatry című szaklapban közzétett, 6500 amerikai tinédzsert érintő, 2019-es tanulmány szerint azoknál, akik naponta több mint három órát töltöttek a közösségi médiában, nagyobb a mentális egészségügyi problémák kockázata, mint azon társaiknál, akik ennél kevesebb időt töltenek az online térben.

Egy 2023-as Gallup-felmérés szerint az amerikai tizenévesek átlagosan napi 4,8 órát töltenek a közösségi médiában.

Az Egyesült Államokban a főügyészek tanácsot adnak az állami kormányoknak a jogalkotás különböző területein, és legfőbb jogi alakokként képviselik az államot a bíróságon. Éppen ezért indíthatott szövetségi pert a NAAG és a New York-i főügyész 2023-ban a Meta ellen, a fiatalok mentális egészségének károsítására hivatkozva.

A perben azt állítják, hogy a vállalat olyan káros funkciókat tervezett és alkalmazott az Instagramon, a  Facebookon és más közösségi médiaplatformokon, amelyek függővé teszik a gyerekeket és a tizenéveseket.

A nyílt levél szerint a közösségi médiaplatformokon történő figyelmeztetés önmagában nem elég hatásos, de kiegészítené a nagyobb felügyelet érdekében tett egyéb intézkedéseket. Az amerikai  szenátus idén nyáron fogadta el a Kids Online Safety Act nevű törvényt, amely arra kötelezi a technológiai vállalatokat, hogy megvédjék a gyerekeket az online ártalmaktól. 

Új irányt vesznek a közösségi oldalak, célkeresztben a barátkozás

A közismert közösségi médiaplatformok újabban abban próbálják meg újra feltalálni magukat, hogy a legközelebbi barátainkkal és ismerőseinkkel ápolhassunk kapcsolatot. Csakhogy ezt a trendet is a TikTok készítői villantották meg először.
Bővebben--->