A GfK és a Nürnbergi Piaci Döntések Intézete (NIM) által közösen közzétett fogyasztói hangulatindex váratlanul -21,8-ra csökkent júliusra a júniusban mért -21,0-ról. A Reuters által megkérdezett elemzők emelkedést vártak, -18,9-re. Az index csatlakozik más mutatókhoz, amelyek a legnagyobb európai gazdaság előtt álló rögös útra utalnak.

A fogyasztói hangulat közelmúltbeli emelkedő tendenciájának megszakadása azt mutatja, hogy a pangó fogyasztásból való kilábalás nehéz lesz, és mindig lehetnek visszaesések

– mondta Rolf Buerkl, a NIM fogyasztói elemzője.

A jövedelmi és a gazdasági várakozások egyaránt mérsékelten csökkentek, míg a vásárlási hajlandóság alacsony szinten stagnált, a már magas szinten lévő megtakarítási hajlandóság pedig enyhén nőtt – írja a Reuters

„A májusban kissé magasabb németországi inflációs ráta egyértelműen ismét nagyobb bizonytalanságot okoz a fogyasztók körében, ami a megtakarítási hajlandóság növekedésében is tükröződik. Az infláció májusban 2,8 százalékra emelkedett a magasabb szolgáltatási árak miatt. Tartós fellendülés csak akkor lesz, ha a fogyasztóknak tervezési biztonságuk lesz, ami akkor tér vissza, ha az árakra nehezedő felfelé irányuló nyomás csillapodik, és ha világosak lesznek a jövőbeli kilátások” – mondta Buerkl.

Hozzátette, hogy ez azt is jelenti, hogy a német kormánynak gyorsan és világosan kell kommunikálnia, hogy a közelgő költségvetési viták eredményeként milyen terhekkel és könnyítésekkel kell szembenézniük az embereknek.

Váratlanul rossz adat érkezett Németországból, megugrott a fontos mutató

A német szövetségi munkaügyi hivatal friss adatokat közölt a munkanélküliségről.

A részletekről ITT írtunk bővebben.