Nagy István, Magyarország mezőgazdasági minisztere szeptember 4-én elfogadta több száz élelmiszertermelő és kiskereskedelmi cég petícióját, amelyben szigorú címkézési követelményeket követelnek az új generációs génmódosított (GMO) növényekre vonatkozóan, megerősítve ezzel Budapest álláspontját a javasolt deregulációval kapcsolatban, amely eddig megosztotta az uniós kormányokat – írja a Euronews.

Az új genomikai technikákról (NGT) szóló tárgyalások megrekedtek, miután  Magyarország újra megnyitotta a vitát arról, hogy a legmodernebb laboratóriumi eljárásokkal kifejlesztett génállományú növényeket a hagyományos módon termesztett növényekkel egyenértékűnek kell-e tekinteni. Továbbá napirendre került ezen növények címkézése is. 

Nagy István Budapesten, mindössze öt nappal azelőtt, hogy a mezőgazdasági miniszterek a magyar fővárosban informális uniós tanácsi csúcstalálkozóra gyűlnének össze, elfogadta a 376 cég (köztük a Spar Austria,  Németország második legnagyobb szupermarketlánca, a REWE, a Biocoop francia bioélelmiszer-kiskereskedő és a DM bioélelmiszer- és kozmetikai üzletlánc) által aláírt nyílt levelet.

A levél az átláthatóságon keresztül a választás szabadságát szorgalmazza, és arra kéri a minisztereket, hogy csatlakozzanak az Európai Parlament álláspontjához, amely egyetértett azzal, hogy az NGT növényeket tartalmazó termékeket egyértelműen fel kell címkézni.

A vásárlók szabadon akarják eldönteni, hogy akarják-e ezt a technológiát a tányérjukon látni vagy sem

- mondta Götz E. Rehn, az Alnatura német teljes kiőrlésű élelmiszerlánc alapítója. 

Heinz Kaiser, a Schwarzwaldmilch tejipari konszern termelési vezetője szerint a címkézés hiánya egzisztenciális veszélyt jelent a bioélelmiszer-ágazatra, mivel a  vásárlók nem tudnak különbséget tenni a hagyományos és a génmódosított élelmiszerek között.

Kötelező nemzeti és regionálisan adaptált együtt-termesztési intézkedésekre van szükségünk a tisztességes verseny biztosítása érdekében – tette hozzá. 

Soros elnökség: a génmódosítási szabályoknál is borítják az asztalt Orbánék

Az EU élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) támogatja a génmódosított élelmiszerekre (GMO) vonatkozó szabályok enyhítését, a magyar kabinet viszont nem látja megalapozottnak a döntést.
Bővebben--->