A dél-görögországi Evia szigetén újabb erdőtűz tombol, a közeli településeket már evakuálták, és több mint 200 tűzoltó dolgozik a helyszínen – írja a Euronews.

Görögországról általánosan elmondható, hogy az erdőtüzek szezonja évről évre kitolódik, ebben pedig komoly szerepet játszik az ember okozta szélsőséges időjárás.

Eviát gyakran sújtják ilyen katasztrofális tüzek, 2021-ben és tavaly nyáron is jelentős károkat szenvedett a sziget.

Görögország idén nyáron már több száz tűzzel küzdött meg, és a kormány szerint még mindig készülniük kell egy különösen nehéz időszakra.

A hétfőn kezdődött erdőtűz oka egyelőre még ismeretlen.

Az  Athéntól 90 kilométerre északkeletre fekvő Evia délkeleti részén égő tűz az éjszaka folyamán tovább súlyosbodott, mivel a tűzoltó repülőgépek és helikopterek nem tudtak felszállni a levegőbe. 

A jelentések alapján 4-9 helyi közösséget kellett evakuálniuk. A lakosok SMS-üzeneteket kaptak róla, hogy hagyják el otthonaikat, de az egyelőre még nem világos, hogy hol kell menedéket keresniük. 

Jelenleg 205 tűzoltó és 56 jármű küzd a lángok ellen. Sérültekről eddig még nem érkezett hír. 

 A tűzszezon kellős közepén vagyunk, és a szakértők szerint a körülmények a következő néhány hét) során egyre nehezebbé válnak

- mondta Vaszilisz Vathrakogiannisz, a tűzoltóság szóvivője.

Európa a Föld leggyorsabban melegedő kontinense, annak ellenére, hogy egyben az egyik leggazdagabb is. Görögország pedig az egyik olyan ország, amelyet a legsúlyosabban érintenek az ember okozta éghajlatváltozás hatásai.

Görögországban 2023-ban volt az EU eddigi legnagyobb  erdőtüze és végeláthatatlan hőhullámai, amelyek évről évre korábban kezdődnek.

Idén júniusban érte Görögországot az első hőhullám, amelynek következtében néhány hét alatt hat turista vesztette életét.

A 2023-as melegrekordot 13 hónapja újabb és újabb csúcsok követik.

Itt az újabb természeti katasztrófa, rengeteg a halott

A dél-amerikai ország egyik szövetségi államába heves esőzések okoztak soha nem látott pusztítást.
Bővebben--->