Görögország nagy részén hónapok óta alig vagy egyáltalán nem esik az eső. Most, hogy az ország szigetei rekordszámú nyári turista fogadására készülnek, a vízkészletekre hatalmas nyomás nehezedik.

Az egész Földközi-tenger térségében intenzív csapadékhiány alakult ki, és különösen Naxoszon a felszíni víztározók kiürültek

– mondta Dimitrisz Lianosz, a sziget polgármestere.

Évente turisták milliói látogatnak Görögországba, hogy élvezzék az ókori emlékhelyeket, az érintetlen strandokat és a türkizkék vizet. Az éghajlatváltozás hatásai azonban – többek között a magasabb hőmérséklet, a rendszertelen esőzések és az erdőtüzek – veszélyeztetik az ország legnagyobb gazdasági motorjának jövőjét.

Az idei év különösen veszélyesnek tűnik. Az eddigi legmelegebb tél után szokatlanul korán kezdődtek az erdőtüzek, némelyik olyan területen, ahol általában hó van – írja a Reuters

A múlt hónapban legalább hat turista, köztük az ismert brit televíziós műsorvezető, Michael Mosley halt meg, amikor a hőhullámok végigsöpörtek az országon.

A klímaszakértők attól tartanak, hogy a legrosszabb még hátravan. Andrea Toreti, a Kopernikusz Vészhelyzet-kezelő Szolgálat európai és globális aszálymegfigyelő központjának koordinátora szerint, ha az aszály hatásai már láthatóvá válnak, már túl késő cselekedni.

A burgonya bánja

A sziget két víztározójában 220 000 köbméter használható víz van, ami a tavalyi szint egyharmada, és néhány tucat olimpiai úszómedencének felel meg. A hatóságok három hordozható sótalanító egységet szereztek be, amelyek a tengervizet ihatóvá teszik.

A gazdák azonban nem kapnak a kezelt vízből, így a tengervízzel szennyezett kutakra kell hagyatkozniuk. A gazdák szerint ez a szennyeződés akkor következik be, amikor a kutak eléggé kiürülnek ahhoz, hogy a sós víz beszivárogjon.

Stelios Vathrakokoilis szerint – aki Naxosz híres burgonyáját termeszti – idén több mint a felére csökken a terméshozama a sós öntözővíz miatt.

Túl sok helyen nő az igény a sótalanításra 

A Földközi-tenger menti országok, köztük Spanyolország és Olaszország is, keresik a módját, hogy a sótalanítással pótolják vízkészleteiket, de a szállítók szerint a növekvő kereslet miatt idén nyáron hiánycikkek voltak ezek az egységek.

A görögországi székhelyű gyártó, a Sychem nem tudta teljes mértékben kielégíteni a vásárlói igényeket ezen a nyáron a kulcsfontosságú alkatrészek hiánya és a hosszabb építési idő miatt, mondta Alexandros Yfantis vezérigazgató. Az új egységeknek szeptember után kell rendelkezésre állniuk.