A Guiness Rekordok Könyve a múlt héten hivatalosan is elismerte a Pepper X-et a világ legerősebb chilipaprikájának, amely ezzel 10 év után letaszította a trónról a Carolina Reaper chilipaprikát.
Összehasonlításképpen, egy habanero paprika jellemzően eléri a 100 ezer Scoville hőegységet, de a Pepper X esetében 2,69 millió hőegységet mértek.
A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri. Egy Wilbur Scoville nevű amerikai kémikus dolgozta ki 1912-ben és a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. A kapszaicin az a vegyi anyag, amely az embereknek a paprika égető érzését adja, ami dopamint és endorfint szabadíthat fel a szervezetben.
Ed Currie egy évtizeden át termesztette, nemesítette, alkotta a Pepper X-et dél-karolinai farmján.
Ez egy csapatmunka volt. Tudtuk, hogy valami különleges dologgal állunk szemben, ezért csak néhány közeli családtagomnak és barátomnak árultam el, hogy mi is történik valójában
– árulta el a BBC által idézet nyilatkozatában Ed Currie, a dél-karolinai PuckerButt Pepper Company, az USA egyik legnagyobb csípősszósz gyártójának tulajdonosa, aki szerint ez az egész a részéről nem hobbi, hanem megszállottság.
A dél-karolinai Winthrop Egyetemen végzett laboratóriumi tesztek során a Pepper X-nél átlagosan 2,693 ezer Scoville hőegységet (SHU) mértek, ami több mint egymillió egységgel forróbb, mint Ed Currie előző innovációja, a Carolina Reaper, amely átlagosan 1 641 183 SHU-t mutatott.
Kapszaicin mánia
Bár az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a paprika fűszeressége a magokból származik, a kapszaicin a placentában, a magokat tartó szövetben található.
Miután legyőzte a drog- és alkoholfüggőséget, Ed Currie hobbiból kezdett paprikát termeszteni, és azt mondja, hogy a paprika természetes kábítószerként hat. Ed Currie paprikát eszik, alszik és lélegzik. Ő az egyike annak az öt embernek, aki már megevett egy egész Pepper X-et.
Három és fél órán keresztül éreztem a forróságot. Olyan eufórikus volt. Valaki adott egy turmixot, hogy enyhítse a fájdalmat, de ez csak fokozta a hőséget. Aztán jöttek a szörnyű görcsök. Körülbelül egy órán át feküdtem laposan a márványon az esőben, és nyögtem a fájdalomtól. Miután elmúlt a fájdalom még több paprikát ettem, mert ahogy a feleségem is elmondhatja, egyszerűen idióta vagyok
– számolt be az élményről Ed Currie az Associated Pressnek, melyet a BBC idézett.
Az alkotó elmondta, hogy a Pepper X egy Carolina Reaper és egy olyan bors keresztezése, amelyet egy barátja küldött neki Michiganből, és amely brutálisan csípős volt.
Előrelátó tervek
Ed Currie ügyvédje szerint 10 ezer termék használta eddig a Carolina Reaper nevet, engedély nélkül. A szellemi tulajdon védelme és a nyereség érdekében ezúttal a Pepper X hüvelyek és magok nem kerülnek forgalomba. A Pepper X-et csak az eladott csípős szószokon keresztül lehet majd megkóstolni.
A csodapaprika íze az összes vetélytársét felülmúlja
A berlini Fruit Logistica 2023 évi Innovációs Díjának győztese a holland Rijk Zwaan újítása, a különleges ízű és formájú Tatayoyo paprikafajta. A Tatayoyo gyümölcsös, trópusi ihletésű, intenzív íze csak a vad paprikafajtákra jellemző. Ahogy a méretet is tudatosan alakították ki a nemesítők, úgy ez sem véletlen, mivel nem csak az ízanyagok minőségében, hanem mennyiségében is túlszárnyalja a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható paprikafajtát. Bővebben --->