Olaszországban egy betegápoló azt állítja, hogy megölte négy idős ápoltját – adta hírül a Corriere della Sera című olasz napilap internetes felületén. A férfi úgy érzete, ha ezt nem teszi meg, akkor újra és újra ölni fog. A 48 éves férfi csütörtökön jelentkezett a dél-olaszországi Caserta városának egyik rendőrőrsén. Szükségem van valakire, aki megállít. Ha tovább dolgozom, akkor valószínűleg ismét meg fogom tenni, mondta a férfi.

A La Repubblica című lap szerint a gyanúsított azt mondta, hogy idős és gyógyíthatatlan beteg áldozatait meg akarta szabadítani a szenvedésüktől.

A Corriere della Sera szerint a négy idős ember, aki a férfi gondjaira volt bízva, mind daganatos megbetegedésben szenvedtek.

A férfi a számukra felírt gyógyszerek, köztük a fájdalomcsillapítók túladagolásával gyilkolt.

Eddig két áldozatát sikerült azonosítani: egy 95 éves férfit, aki idén márciusban halt meg, és egy 88 éves férfit, aki 2023 decemberében hunyt el. A Campania tartományban történt haláleseteket nem tartották gyanúsnak, tekintettel az elhunytak egészségi állapotára. A másik két haláleset 2014-ben történhetett, az egyik Nápoly térségében, a másik a Rómához közeli Latina városában, de ezekben az esetekben az áldozatokat még nem azonosították.

Évek óta méltatlanul alulfinanszírozott a haldokló betegek ellátása

Komoly nehézségekkel küzd a hazai palliatív ellátás. A rendszer alulfinanszírozott, az alacsony fizetések miatt munkaerőhiánytól szenvednek a hospice-ok. Az otthoni ellátók száma folyamatosan csökkent 2020 óta 65-ről 60-ra. Itt olvashat erről többet >>>