Narendra Modi, indiai miniszterelnök a Moszkva mellett található Novo-Ogarjovóban találkozott Vlagyimir Putyinnal. Az ázsiai kormányfő elmondása szerint itt  megállapodtak, hogy „a lehető leghamarabb békét teremtenek" Ukrajnában. 

Modi szerint 
mindenki, aki hisz az emberiségben, fájdalmat érez, amikor emberek halnak meg, különösen, amikor ártatlan gyermekek halnak meg.
Az orosz elnök válaszul megköszönte az indiai miniszterelnöknek, hogy figyelmet fordít az olyan égető problémákra, mint az ukrajnai válság békés megoldására.

Dmitrij Peszkov, a  Kreml szóvivője elmondta: Modi és Putyin konstruktív tárgyalásokat folytatott, melynek nyomán új elképzelések születtek az ukrajnai helyzet rendezéséről

Peszkov hozzátette, hogy az indiai vendég nem ajánlotta fel közvetítő szerepét a rendezésben és kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a NATO-csúcson meg fogják hallani Modi „békekezdeményezését" – írja az MTI.

Szergej Lavrov, külügyminiszter közölte: Modi elfogadta Putyinnak a BRICS csoport októberi kazanyi csúcstalálkozójára szóló meghívását. Lavrov elárulta, hogy mindkét fél elsőrendű fontosságú együttműködési platformnak nevezte a Sanghaji Együttműködési Szervezetet (SCO). Az orosz fél hangsúlyozta:

Oroszország támogatja, hogy India állandó tagjává váljon az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Indiai-orosz együttműködés

Modi szerint napjaink globális kontextusában új jelentőséget kap az indiai-orosz partnerség, és mindkét fél meggyőződése, hogy további erőfeszítésekre van szükség a globális stabilitás és béke megteremtése érdekében.

A tárgyalás után az indiai miniszterelnök elmondta, hogy fontos új döntéseket hoztak a kölcsönös együttműködés további erősítése érdekében. A kormányfő elárulta,hogy megvitatták a kétoldalú kapcsolatok diverzifikálásának lehetőségeit, többek között a

  • a kereskedelem,
  • a biztonság,
  • a mezőgazdaság,
  • a technológia
  • és az innováció

területén. Továbbá a felek nagy jelentőséget tulajdonítottak a közlekedési megközelíthetőségnek és a kulturális cserének.

Makszim Oreskin, az orosz elnöki adminisztráció helyettes vezetője szerint gazdasági szempontból a két ország közötti stratégiai együttműködés területeinek 2030-ig tartó fejlesztési programja volt a tárgyalások fő eredménye.

A világ legnépesebb országának kormányfője kedd délelőtt a Moszkvában élő indiai kolónia tagjaival tartott találkozóján bejelentette: kormánya konzuli képviseletet nyit Jekatyerinburgban és Kazanyban. Ezt az idegenforgalom fellendülésével indokolta.

Orosz-indiai atommegállapodás

A Kreml-beli tárgyalásokat megelőzően Putyin és Modi a Népgazdaság Vívmányainak Kiállításán (VDNH) felkereste az Atom pavilont, ahol az orosz vezető egyebek mellett arról beszélt vendégének, hogy az úszó atomerőművek technológiája a jövőben kiválthatja az olajenergiát.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója elmondta: Oroszország együttműködést ajánl Indiának a trópusi viszonyokhoz igazított, kis kapacitású atomerőművek építésében, azok lokalizációjának lehetőségével. Akár „a teljes építési részt át tudjuk adni önöknek" –  mondta Lihacsov Modinak.

Vlagyimir Putyin kedden a legmagasabb orosz állami kitüntetéssel, az Első Meghívott Szent András Apostol Renddel tüntette ki Narendra Modit.