Marjolein Faber migrációs ügyekkel foglalkozó miniszter az X oldalán számolt be a döntésről. Mint mondta, szerinte a kormánynak újra a saját kezébe kell vennie a menekültügyi politikát.

A Bizottsághoz címzett levelében azt írja Faber, hogy az új holland kormány drasztikusan csökkenteni akarja a Hollandiába irányuló migrációt, hogy az alkotmányos kötelezettségeit továbbra is teljesíteni tudja, vagyis a lakhatás, az oktatás és az egészségügyi ellátás biztosítását. Az uniós szerződés módosításakor a holland kormány kérni fogja a kívülmaradást.

Ugyanakkor a kérelemmel összefüggésben az Európai Bizottság szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a menekültügyre és a migrációra vonatkozó uniós szabályok továbbra is kötelezőek Hollandiára nézve, és ez így is marad mindaddig, amíg az uniós alapszerződés nem módosul.

A holland kormánykoalíció azt tervezi, hogy rendkívüli állapotot hirdet és felfüggeszti a menekültügyi törvény egyes részeit anélkül, hogy a parlament jóváhagyná azt – írja az MTI. Egyelőre azonban megosztó a kérdés a koalícióban: az Új Társadalmi Szerződés jobboldali párt már bejelentette, hogy nem fogja támogatni rendkívüli állapotról szóló törvénytervezet, amennyiben annak nem lesz megfelelő jogalapja.

Hollandia a biztonságra játszik, szigorít a mikrochipexporton

A holland kormány már 2020-ben is korlátozta egyes műszaki termékek exportját Kínába.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.