A kínai kormány fogyasztásra ösztönző intézkedése egy egészen hajmeresztő tőzsderalit indítottak el a kínai piacon, és az elnök sincs ünnepi hangulatban. Az intézkedések óta a nemzet állapotáról tett megjegyzéseiben Hszi Csin-ping „tomboló viharokra” figyelmeztetett és azt üzente országának: készüljön fel a nehéz időszakra.

Ezzel együtt ugyanakkor úgy mutatott rá a következő időszakra, mint egy nehezebb, leküzdendő, de nem leküzdhetetlen akadályra – írja a Business Insider.

Mint azt hétfőn mondta Pekingben, a Kínai Népköztársaság 75. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében, az előre vezető út nem lesz zökkenőmentes:

„Minden bizonnyal lesznek nehézségek és akadályok, és komoly kihívásokkal találkozhatunk, például erős széllel, magas hullámokkal vagy akár heves viharokkal” – jelentette ki.

Ugyanakkor nem említett szót arról az élénkítő csomagról, amelyet kedden mutatott be a kormány. Ennek részét képezi, hogy államkötvényeket bocsátanak ki 284 millió dollár értékben, valamint, hogy csökkentik a jelzáloghiteleket és a rövid lejáratú kamatokat is.

Ugyan ezek okot adhatnak az optimizmusnak a mélyen szenvedő kínai gazdaság számára, a szkeptikusok szerint valószínűtlen, hogy azt a nagy rakás problémát a politika megváltoztatásával meg lehetne oldani.

Az elnök szavai a Nép Nagy Csarnokában óvatosságot tükröztek ugyan, ennek ellenére az állami ünnepség nem maradt csinnadratta nélkül.

A koronavírus-járvány miatt Kína mintegy három évig alkalmazta az úgynevezett zéró-covid politikát, ami a vállalkozások jelentős részét tönkretette, a fogyasztók pedig spórolni kényszerültek, emellett pedig a kínai ingatlanpiac is gyengélkedett. A Barclays elemzői szerint a kínai háztartások ezidáig 18 billió dollárnyi vagyont veszítettek, ami egy háromfős háztartásra vetítve nagyjából 60 ezer dollárnyi vagyonvesztést jelent.

Az Orbán-Hszi Csin-ping tengely szétrobbantja Európát?

Magyarország közben eurómilliárdokat kereshet a Peking iránti hűségen. Hszi Csin-ping budapesti látogatásával azt üzenheti: Kína így szeretné, hogy Európában bánjanak vele.
Ha többre kíváncsi, ITT olvashat tovább.