A Milánó melletti Monzából származó tanárnő, Ilaria Salis ügye dühöt és diplomáciai tiltakozást váltott ki Olaszországban, amikor januárban láncra verve állították a magyarországi bíróság elé. A nőt közel egy évvel korábban tartóztatták le egy budapesti neonáci tüntetés ellentüntetésén, és háromrendbeli testi sértés kísérletével és szélsőbaloldali szervezethez való tartozással vádolták – a vádakkal akár 11 év börtönbüntetés is kiszabható.

A vádakat, amelyeket tagad, nem ejtették, de a június eleji európai parlamenti választásokon a szavazatok 6,8 százalékát megszerző olaszországi Zöldek és Baloldali Szövetség európai parlamenti képviselőjévé választása után mentességet kapott a büntetőeljárás alól. Június 17-én, 40. születésnapján tért vissza szülővárosába.

Sok lehetséges kimenetelre gondoltam, de ami valójában történt, az meghaladta a képzeletemet

– nyilatkozta a Guardiannek. Szerinte a rá szavazók közül sokan aggódnak a szélsőjobb előretörése miatt. 

Figyelmeztetett, hogy ügye még nem ért véget, mert a pert csak az európai parlamenti képviselői mandátum idejére, tehát öt évre függesztették fel. Ráadásul a magyar hatóságok kérhetik a mentelmi jog felfüggesztését.

Patkányok és kosz 

Salis 15 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, egy olyan börtönben, amelyet elmondása szerint patkányok és bogarak fertőznek, napokig nem mosakodhatott, és sürgős orvosi ellátás hiányában kellett helytállnia. Májusban engedték ki házi őrizetbe, amikor megkezdődött a tárgyalása.

A szélsőségesek gyűlölködő alakjává vált: egy budapesti falra festett falfestményen akasztásos halálát ábrázolták, szélsőjobboldali aktivisták pedig a Telegramban azt írták, hogy tolószékbe akarják ültetni. A büntetés lehetséges hosszát Ilaria Salis aránytalannak tartja.

Az olaszországi médiajelentések szerint Salis a magyar kormány azon követelései közé keveredett, hogy kiadatását attól tegyék függővé, hogy Róma támogatja-e Magyarországot az EU-ban.

Egy korábbi, a Guardiannek adott interjúban az édesapja azt mondta, attól tart, hogy Salis ügyét nemcsak Magyarországon, hanem Olaszországban is kihasználják.

Továbbra is kitart az értékei mellett 

Azokra reagálva, akik azt gondolhatják, hogy jelöltsége csak egy módja annak, hogy kijusson a börtönből, Salis azt mondta, hogy már most is felszólal, és hogy az általa szolidaritásnak és egyenlőségnek nevezett értékek fogják meghatározni politikáját.

Azt mondta, az antifasizmusnak kollektív felelősségnek kell lennie. 

„Elkötelezettségem a neonáci és neofasiszta szervezetek működése elleni azonnali fellépésre fog irányulni, valamint hosszú távon az emberek anyagi életkörülményeinek javítására és egy új népi antifasiszta kultúra előmozdítására” – mondta.