Augusztusban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta: Magyarország hajlandó arra, hogy a beengedett migránsoknak egyirányú brüsszeli jegyet kínál, amennyiben nem sikerül megállapodni. 

Pénteken Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese már Röszke–Brüsszel feliratú Volán-buszok előtt jelentette be, hogy önkéntes alapon, Röszkéről indulva, busszal vinnék Brüsszelbe a Szerbia felől Magyarországra belépni szándékozó illegális migránsokat –írja az mfor.hu.

„Ha az Európai Unió, Brüsszel arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy engedjük be azokat az illegális migránsokat, akiket eddig feltartóztattunk akkor Magyarország az európai eljárásrend lefolytatása után felajánlja ezeknek az illegális migránsoknak, hogy önkéntesen, ingyenesen, egy útra Brüsszelbe szállítjuk őket” – fogalmazott az államtitkár, aki szerint ennek nincsen jogi akadálya.

Belga reakció: a magyar kormány terve elfogadhatatlan

Hétfőn Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkár úgy reagált az ötletre, hogy a magyar kormány terve elfogadhatatlan. Úgy látja, hogy „az ilyen jellegű merészség káros és kontraproduktív”, mert aláássa az EU-n belüli szolidaritást és együttműködést, ráadásul „az európai és nemzetközi megállapodások durva megsértését” jelenti. „Együtt kell dolgoznunk egy tisztességes és humánus migrációs politikáért” – fogalmazott Facebook-oldalán a belga politikus.