Az  Unió országai közül a 20-24 évesek körében átlagosan 84 százalék a középfokú/középiskolai végzettséggel rendelkezők száma – írja az Európai Unió Facebook bejegyzésében. 

A tanulók jellemzően 10 és 13 éves koruk között kezdik el általános iskolai tanulmányukat, és 14 és 16 éves koruk között lépnek középiskolába.

Az országok iskolázottsága jelentősen eltér a 25-74 évesek körében. A legtöbb diplomás Írországból kerül ki, ahol az előbb említett korosztály 55 százaléka végzett egyetemet vagy hasonló szintű iskolát. A legalacsonyabb értéket  Románia érte el, ahol 18 százalék az egyetemisták aránya. 

Hazánkban ez az arány valamivel magasabb, 30 százalék. 

Általános iskolák és az annál alacsonyabb szintű iskolák tekintetében Portugália vezeti a rangsort 50 százalékkal. Ezzel szemben az utolsó helyet  Litvánia szerezte meg, habár jelen esetben ez egy kiemelkedő eredmény: csupán az ország 1-2 százalékának nem sikerült továbblépnie az általános iskola után. 

Az országok saját oktatási programjaikról önállóan dönthetnek, az uniós szintű politika pedig arra összpontosít, hogy támogassa ezeket, és mindenki számára elérhetővé tegye a minőségi oktatást.

Az Európai Parlament támogatja az oktatás fellendítését célzó uniós kezdeményezéseket, például az EU 2020-2025-ös készségfejlesztési menetrendjét, amelynek célja, hogy növelje a tanulási és oktatási kurzusokon részt vevő felnőttek számát.

Nemsokára összecsaphat Orbán Viktor és Magyar Péter, komoly felkérdezés jön

Az Európai Parlament strasbourgi székhelyén vívhatja meg az első szócsatát a Fidesz és a Tisza Párt elnöke. Szeptember 18-án a magyar miniszterelnök ismerteti a soros EU-tanácsi elnökség programját, majd közvetlenül ezután részt vesz az erről tartandó plenáris vitán. A soros elnökséget adó ország miniszterelnöke a hagyományok szerint az elnökség elején mutatja be a féléves programot az európai képviselők előtt, de Orbán meghívását júliusban időhiányra hivatkozva szeptemberre halasztották.Bővebben--->