A Nemzetközi Űrállomás (ISS) több mint két évtizede van a világűrben. Azóta több mint 200 űrhajósnak adott otthont és számtalan tudományos felfedezést segített elő.

Az elöregedő űrszonda a nyugdíjazás felé közeledik, és a többi leszerelt űrhajóhoz hasonlóan a NASA is a Csendes-óceán legtávoli részébe „hajítja” az ISS-t egy 2031-re tervezett irányított leszállás soránírja a Smithsonian.

Bár az ISS nem fog örökké tartani, a NASA arra számít, hogy 2030-ig biztonságosan üzemeltetheti

 - olvasható a NASA honlapján.

Az állomás, amely 227 tengeri mérfölddel kering a Föld felett, tudományos laboratóriumként szolgált az űrben 19 különböző ország űrhajósai számára. Az  űrállomást külön szekciókban állították össze, kezdve az első darabbal 1998-ban, amely egy orosz rakéta volt. Végül két és néhány modul kiegészítéssel később 2000. november 2-án az állomás készen állt az első űrhajósok számára.

2011-re már megtalálható az űreszközön 5 hálószoba, 2 fürdőszoba, egy edzőterem, illetve hatalmas napelemek is. Az elmúlt 20 évben az ISS egyszerre körülbelül 6 űrhajóst tudott befogadni, ezzel fenntartva az emberi jelenlétet az űrben. 

 A NASA jelentése szerint az ISS lökési manővereket hajt majd végre, amelyek biztonságos légköri belépést biztosítanak. Ezután a futballpálya hosszúságú állomás a Nemo-pontnál, a Csendes-óceán szárazföldtől legtávolabbi pontján csapódik a Földbe.

Az űrhajótemetőnek nevezett Point Nemo körülbelül 3000 mérföldre van Új-Zéland keleti partjaitól és 2000 mérföldre északra az  Antarktisztól található, és évtizedek óta az űrszemét kiemelt tárolására szolgála hely. Becslések szerint az Egyesült Államok, Oroszország, Japán és az európai űrügynökségek több mint 250 darab űrszemetet süllyesztettek el a helyszínen 1971 óta – számol be Katie Hunt a CNN- nek .  

A Scientific American Mike Wall szerint, amíg az ISS el nem éri a végét kilenc éven belül, addig az ügynökség a tervek szerint a legtöbbet szeretné kihozni az állomásból. Ebbe bele tartoznak a kutatások, a nemzetközi együttműködések fellendítése, valamint a magán űrrepülési ipar további fejlesztését. 

A Nemzetközi Űrállomás a harmadik és legtermékenyebb évtizedébe lép, mint a mikrogravitáció úttörés tudományos platformja

- mondta Robyn Gatens, a NASA központjának ISS igazgatója.

Gatens szerint a NASA 2030-ig maximalizálnák a űrállomásból származó megtérülést, miközben már rákészülnek a kereskedelmi célpontokra való átállásra. 

Újabb életveszélyes hiba a Boeing-nél: ez már a Holdról is látszik

A tervezettnél később tudnak hazajönni a NASA asztronautái a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), miután egy újabb problémát észleltek a Boeing által tervezett Starliner űrhajón.
Bővebben--->