Vasárnap este Tel-Avivban közel 550 ezer, vidéken pedig összesen 150 ezer izraeli tüntetett a Hamásszal való túszalku megkötését követelve, hétfőre pedig általános sztrájkot hirdetett több szakszervezeti szövetség is. A tüntetők számos helyen összecsaptak a rendőrökkel, és sokakat őrizetbe vettek.

A zsidók nem hagynak cserben zsidókat, nem lehet, hogy gyermekeink, politikai érdekek miatt meghaljanak a gázai alagutakban

– közölte az egyik szakszervezeti vezető, kritizálva a kormányt a túszalku csúszásáért.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy vasárnap esti kormányülésen közölte, hogy nem hajlandó lemondani az egyiptomi határsáv, a Philadelphi folyosó izraeli felügyeletéről, márpedig sokak szerint ez a kiállás a túszalku egyik legfontosabb kerékkötője – írja az Euronews.

A legutóbbi béketárgyalásokon a vezetésében megtépázott Hamász képviselői részt sem vettek, így a túsztárgyalás is áll. Ezzel együtt Joáv Galant, izraeli védelmi miniszter szerint a kabinet hibát követ el, amiért nem engedi át az ellenőrzést a terület felett.

Sztrájkkal indult a hét

Hétfőn számos szolgáltatás leállt Izraelben 

  • rengeteg bank és több minisztérium volt, ami nem nyitott ki,
  • a középiskolák helyi idő szerint 11:45-kor bezártak,
  • a kórházak és a rendelők csökkentett kapacitással működnek,
  • három busztársaság leállította a járatait,
  • számos utat lezártak,
  • ideiglenesen a Ben Gurion repülőtéren sem dolgoznak.

Mindazonáltal több városban és településen is bejelentették, hogy nem vesznek részt az általános sztrájkban. Izraeli újságok közlése szerint hétfőn reggel a kormány az általános sztrájk leállítására szólított fel, és benyújtottak egy végzést a munkaügyi bíróságon, hogy mielőbb véget vessenek neki.