A Terminal High Altitude Area Defense – vagy magyarul: „végfázisú nagy magassági területvédelmi rendszer” – egy járművekre felszerelt, légelhárító fegyver, ami a rövid, közepes és a nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat még a repülésük végső fázisában képes megsemmisíteni.

Mindezt ráadásul olyan pontossággal teszi meg, hogy képes közvetlen ütközéssel még azokat a fegyvereket is elpusztítani, amelyek a hangsebességnél ötször vagy akár hétszer gyorsabban száguldanak.

Ráadásul ehhez semmilyen robbanó harci részre nincs szükség, mivel az elhárító rakéta, az ágyúlövedékhez hasonlóan, telibe eltalálja a célpontját, a hatalmas mozgási energiájával pedig darabokra szakítja – írja az Infostart.

Az ütközéskor emellett a legkisebb a járulékos károkozás, mivel nem tud felrobbanni a támadó harci rész, ugyanakkor ez a szabály csak a hagyományos és a nukleáris töltetű rakéták esetében érvényes, a kémiai és a biológiai töltetű fegyverek ugyanúgy szétszórják a szennyező anyagokat.

A THAAD rendszer hosszas fejlesztések után, 1999. augusztus 2-án hajtotta végre első, harci helyzetének megfelelő próbalövészetét. Hatótávolsága mintegy 150-200 kilométer, amivel jelentős területet képes megvédeni. Drónok, manőverező robotrepülőgépek és rakéták ellen egyaránt hatékonyan bevethető.

Csapatokat küld Izraelbe az Egyesült Államok

Az USA rakétaelhárító rendszerrel és amerikai katonákkal erősíti meg Izrael légvédelmét, miután a Hezbollah dróntámadása egy bázison 4 izraeli katonát ölt meg.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.