Kaja Kallas hétfőn hivatalosan is lemondott az észt miniszterelnöki posztról, hogy az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjeként folytassa a munkáját.

A Politico cikke szerint Kaja Kallas lemondása után Alar Karis elnök bejelentette, hogy tárgyalásokat kezd valamennyi parlamenti párt képviselőivel. 

Válságokkal, mérföldkövekkel (mint például) a koronavírussal, gazdasági recesszióval és háborúval teli időszak volt Európában, amikor Oroszország tönkretette korábbi biztonsági képünket az ukrajnai agressziójával

– mondta az államfő.

Kallas Reformpártja már megnevezte Kristen Michal klímaminisztert, mint lehetséges jelöltet a miniszterelnöki, valamint a párt elnöki posztjára.

A Reform, az Észtország 200 párt és a szociáldemokraták képviselői július 8-án kezdtek koalíciós tárgyalásokba Michal vezetésével. 

A tervek szerint július végére sikerülhet megegyezni a részletekről, az új kormány pedig valószínűleg augusztus elején léphet hivatalba.

Az Európai Unió vezetői még június végén jelölték Kallast az EU külpolitikai szolgálatának élére.

Uniós csúcsjelöltek, de mekkora a valódi hatalmuk?

Összefoglalónkban eloszlatjuk a csúcstisztségviselők körüli homályt, megmutatjuk, mi a szerepük az unióban, illetve hogy a munkájuk pontosan miben áll.

A részletekről ITT írtunk bővebben.