Kamala Harris Minnesota kormányzóját, Tim Walzot választotta alelnökjelöltjének – számolt be róla egybehangzó források alapján az amerikai sajtó.

A CBS News úgy értesült, hogy Harris és Walz mind a hét csatatér-államban kampányol majd az elkövetkező napokban, kedden Philadelphiában jelennek meg először együtt a nyilvánosság előtt.

Walz jelenleg a második ciklusát tölti Minnesota kormányzójaként, emellett a Demokratikus Kormányzók Szövetségének elnöke. Korábban 12 évig szolgált a Kongresszusban, egy konzervatív beállítottságú vidéki körzet képviselőjeként, amelyet hivatali ideje előtt és után is többnyire a republikánusok uraltak. 

A CNN beszámolója szerint Harris úgy feküdt le aludni tegnap este, hogy még nem hozott végleges döntést az alelnökjelöltjéről, csak ma délelőtt tájékoztatta választásáról Walzot és a tanácsadóit.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Harris vasárnap személyesen találkozott a három legesélyesebb jelölttel, Walz mellett Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzóval, valamint Mark Kelly arizonai szenátorral.

Minnesota kormányzója segíthet Harrisnak támogatást nyújtani Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában, azokban a középnyugati államokban, amelyek történelmileg támogatták a demokratákat, azonban a 2016-os választásokon Donald Trumpot választották.

A három csatatér-állam valószínűleg kulcsfontosságú ahhoz, hogy Harris novemberben megnyerje a Fehér Házat. 

Joe Biden július 21-én jelentette be, hogy nem ő lesz a demokraták elnökjelöltje, maga helyett alelnökét, Kamala Harrist javasolta. Harris mögé rövidesen beálltak a demokraták befolyásos politikusai, jelöltségéről azonban formálisan majd csak a demokrata konvención születik meg a döntés augusztus 19-22. között.

Kamala Harris lehet a királynő a demokraták sakktábláján

Kamala Harris alelnök egyértelmű favoritként lépett elő Joe Biden elnök helyettesítésére az amerikai elnökválasztáson, miután az elnök visszalépett az ő jelöltségét támogatva.