Nem újdonság, hogy az egész napos íróasztalnál ülés káros lehet az egészségre, növelve az olyan problémák kockázatát, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések – írja a Euronews. 

A kínai Soochow Egyetem Orvosi Főiskolájának kutatói több mint tízezer amerikai résztvevő bevonásával végeztek vizsgálatot, akiket 10 éven keresztül követtek nyomon, és eredményeiket a BMC Public Health szakfolyóiratban publikálták.

Nem meglepő módon a napi nyolc óránál többet ülő embereknél magasabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, mint azoknál, akik napi négy óránál kevesebbet ültek.

Azoknál az embereknél, akik nem fogyasztották a koffeintartalmú italt, még a napi hat óránál hosszabb ideig tartó ülés is fokozott egészségügyi kockázattal járt. 

Dr. Faiza Bossy, francia érsebész hangsúlyozta, hogy az ülő magatartás - a több mint hat órán át tartó, 30 perces szünetek nélküli ülés - nem egyenlő a fizikai aktivitás hiányával.

Más szóval a sport nem kompenzálja az ülő életmód hatásait, bár az egészségre még mindig jótékony hatással van.

Nem ez az első tanulmány, amely a kávé szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt ígéretes hatásait emeli ki. 

Egy korábbi, 2022-ben végzett kutatás, amely a UK BioBank több mint félmillió ember 10 éven át megfigyelt adatait vonta be, kimutatta, hogy a napi két-három csésze kávé fogyasztása 10-15 százalékkal alacsonyabb kockázatot eredményezett a szívbetegségek, a szívelégtelenség és a szívritmuszavarok tekintetében.

Még a koffeinmentes kávé is összefüggésbe hozható volt a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkenésével, bár itt már kivételt képeznek a szívelégtelenségek és a szívritmuszavarok előfordulásai.

Az egyik hipotézis szerint a  kávé magas polifenol-tartalmú. A polifenolok erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező természetes vegyületek, amelyek segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt, a CVD egyik kulcstényezőjét. Emellett ezek a polifenolok gyulladáscsökkentő hatásúak is. 

A jövő évtől eltűnhet a kávé a boltok polcairól

A jövő évtől szűkös ellátással és magasabb kávéárakkal kell szebesülniük a fogyasztóknak az EU-ban a német kávéipari szakmai képviseleti szervezet, a Deutscher Kaffeeverband szerint a beszerzési forrásokat környezetvédelmi szempontok szerint szűkítő uniós rendelkezés miatt.
Bővebben--->