A bázison, ahol 4300 katona és 1200 civil alkalmazott dolgozik, a víz szennyeződhetett, miután valaki behatolt a létesítménybe – tette hozzá a forrás, megerősítve a Spiegel magazin értesülését. A csapvíz fogyasztásának mellőzését elővigyázatosságból javasolták, amíg a rendőrség, a katonai rendőrség és a katonai hírszerzés a német erők elleni szabotázs gyanúját vizsgálja – mondta a forrás.

A Köln-Wahnban lévő bázison található az Olaf Scholz kancellár és miniszterei által utazásra használt katonai repülőgépflotta. A berlini területi parancsnokság szóvivője megerősítette, hogy a bázist lezárták, de nem kívánt bővebben nyilatkozni – írja a Reuters

Megvan az okunk arra, hogy ezt az intézkedést megtegyük, és komolyan vesszük az ügyet

– mondta.

A NATO korábban már figyelmeztetett a Moszkva által megrendezett ellenséges tevékenységekre, köztük szabotázsakciókra és kibertámadásokra, de arra nem volt utalás, hogy ki juthatott illegálisan a kölni bázisra.

Júniusban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, hogy a nyugati katonai szövetség egy minta kialakulását látja, és hogy a legutóbbi támadások az orosz hírszerzés egyre aktívabbá válásának következményei.

Az elmúlt hónapokban több ország, így Lengyelország, Németország, Nagy-Britannia és Csehország is jelentett incidenseket.