Andris Sprüds lett védelmi miniszter közölte, hogy egy átfogó honvédelem felé haladva támogatja a nők sorkatonaságát. A kevesebb mint két millió lakosú balti állam közvetlen szomszédja Oroszországnak, amely 2006 után tavaly ismét visszavezette a sorkötelezettséget. A háborúzó országgal szintén szomszédos Svédország és Litvánia már korábbna megtették ezt.

A lett kormány célja, hogy 2028-ra 4000 katonája legyen – írja a Politico. Ezen felül jóváhagyott egy 12 évre szóló fejlesztési tervet is, amely a képességi prioritásoknak megfelelő beruházási területekre vonatkozó iránymutatást tartalmaz a hadiipar számára, egyebek mellett több tartalékost, valamint a katonai infrastruktúra fejlesztését.

A védelmi miniszter a lett televíziónak leszögezte, hogy a nők besorozása előtt egyelőre számos leküzdendő politikai és technikai akadály áll, négy év múlva azonban szerinte „el kell végezni a házi feladatot”, vagyis a szolgálat infrastruktúrájának javítását, valamint a kifejezetten nőkre szabott anyagiak és felszerelések biztosítását.

Drasztikus döntés született a szomszédban a háború miatt, itthon szó sem lehet ilyesmiről

Horvátország a jövő év elejétől két hónapos kötelező sorkatonai szolgálatot vezet be.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.