Eszkalálódik a közel-keleti konfliktus, beindult az adok-kapok a hétvégén: miután az egy hónappal ezelőtti rakétatámadásokra válaszul Izrael légicsapásokat mért Iránra szombaton, az Irán-barát Hezbollah Libanonban hatalmas rakétákat, katonai források szerint több mint kétszáz lövedéket lőtt ki Izraelre.

Sérülésekről szombat estig nem érkezett sajtójelentés, az észak-izraeli Nahariya városában viszont több épületet és autót is megrongáltak a válaszrakéták, míg hét további területen jelenleg a támadások okozta tüzeket oltják.

Iránban viszont a nap elején kezdetben kettő, majd négy katona haláláról adtak hírt.

A Hezbollah szerint Izraelben öt lakónegyedet lőttek ki és először támadták meg drónokkal a Tel-Avivtól délre fekvő Tel Nof légitámaszpontot – közölte a milícia. 

Puskaporos a hangulat: válaszolnak az agresszióra

Az izraeli hadseregnek se kellett több, szombaton ismét megtámadta a Hezbollah libanoni állásait.

Az ANI libanoni hírügynökség szerint házakat robbantottak fel a dél-libanoni határ menti faluban, Adaissehben, amelyet a Hezbollah fellegvárának tartanak. 

Irán eközben elítélte az országban lévő katonai bázisok elleni támadásokat és válaszlépést jelentett be Izrael felé.

Az iráni külügyminisztérium szerint ugyanis az attak egyértelműen megsértette a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát, ezért joguk van az önvédelemhez és válaszolnak a külföldről jövő agresszióra. 

Oroszország is önmérsékletre szólított fel

Szaúd-Arábia, Katar és már Oroszország is bírálta az izraeli támadást.

Rijád a konfliktus tartós eszkalálódására és kiterjedésére figyelmeztetett, amely „fenyegeti az országok és népek biztonságát és stabilitását” a térségben – közölte a szaúd-arábiai külügyminisztérium az X-en.

Katar párbeszédre szólított fel a térség stabilitásának megőrzése érdekében, míg

Oroszország a két ország közötti ellenségeskedés további „robbanásszerű eszkalációjára” figyelmeztetett. 

Valós veszély fenyegeti a térség stabilitását és biztonságát – fogalmazott az orosz külügyminisztérium, és minden érintettet önmérsékletre szólított fel.

Izrael is reagált: Dzsair Lapid ellenzéki vezető méltatta a támadásokat és a hadsereg erejét, egyúttal kifogásolta, hogy nem nagyobb léptékűek. 

Az a döntés, hogy nem támadnak meg stratégiai és gazdasági célpontokat Iránban, helytelen volt, jelentősen magasabb árat követelhettünk volna – közölte, utalva rá, hogy Irán mintegy kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre október 1-jén, amelyek többségét elfogták. 

Scholz szerint ennek most kell véget vetni

A német szövetségi kormány válságstábja is összeült Berlinben, amelynek kapcsán a külügyi tárca közölte, hogy nagy figyelemmel kísérik a helyzet további alakulásátidézi a Welt.

Olaf Scholz kancellár ugyancsak az X platformon kiállt Izrael mellett.

Üzenetem Iránnak egyértelmű: a masszív eszkaláló reakciók nem folytatódhatnak örökké. Ennek most véget kell érnie

– közölte, hozzátéve, hogy csak így lesz lehetőség a békés fejlődésre a Közel-Keleten.

Ehhez pedig a gázai övezetben a tűzszünet és az izraeli túszok szabadon bocsátása is fontos.

Izrael és Szaúd-Arábia évtizedek óta ellenségesek egymással. Az iszlamista Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása után kirobbant közel-keleti háború előtt ugyanakkor még jelentős előrelépés volt a két ország közötti normalizálódás felé.

Senki ne utazzon a térségbe!

A hajnali órákban újabb kiterjedt katonai műveletekre került sor a Közel-Keleten. Az Iránnal szembeni támadás nyomán ismét arra kérünk mindenkit, hogy ne utazzanak a térségbe! – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter. A külügyminiszter a Facebook-oldalán jelezte, hogy a teheráni magyar nagykövetség személyzete jól van, senkinek nem esett bántódása. Irán területén mintegy 30 magyar állampolgár tartózkodik, közülük tizenketten regisztráltak konzuli védelemre. Ha valaki bajba kerül, kérjük, azonnal keresse a nagykövetséget vagy a konzuli ügyeletet – emelte ki.